REPowerEU: Energetická opatření jako součást národních plánů obnovy

Členské státy mají vyčlenit více finančních prostředků na mezinárodní energetické projekty.

Evropský parlament schválil opatření REPowerEU coby povinnou součást národních plánů. Cílem je snížit závislost na fosilních palivech z Ruska, urychlit ekologickou transformaci a řešit energetickou chudobu, informoval web Evropského parlamentu.

Parlament tak stvrdil dohodu s Radou z prosince 2022. Z dohody vyplývá, že pokud členský stát v rámci upraveného plánu pro oživení a odolnost požádá o finanční prostředky navíc, bude do plánu muset zahrnout opatření formulovaná v plánu Evropské unie REPowerEU. Tato opatření by měla pomoci šetřit energiemi, vyrábět čisté energie a rozšiřovat škálu dodavatelů. Návrh byl přijat 535 hlasy pro, 63 bylo proti a 53 se zdrželo hlasování.

Větší nezávislost a boj proti energetické chudobě

Nová pravidla budou až na několik výjimek platit i zpětně od 1. února 2022. Poslanci dbali na to, aby potírala především energetickou chudobu zranitelných domácností, malých a středních podniků či mikropodniků.

Přeshraniční opatření, transparentnost a klima

Evropský parlament přesvědčil země EU, aby alespoň 30 % svých výdajů v rámci plánu REPowerEU vyhrazovaly na opatření s přeshraničním rozměrem. Ta mají řešit současný problém s úzkými místy v dopravní infrastruktuře, distribuci energií či skladování a také zvýšit tok energií převáděných přes hranice, i kdyby šlo o iniciativu jediného státu.

Poslancům se rovněž podařilo zavést nová pravidla transparentnosti týkající se stovky konečných příjemců čerpajících nejvyšší částku. Od nynějška budou pro veškeré plány na podporu oživení a odolnosti závazná.

Na většinu opatření REPowerEU by se měla vztahovat zásada „významně nepoškozovat“, podle níž je třeba minimalizovat potenciální škody na životním prostředí a neohrozit cíle EU v oblasti klimatu. Dočasnou výjimku představují opatření ohledně bezpečnostních otázek souvisejících s akutní energetickou krizí.

Financování

Komise navrhla vyčlenit dalších 20 miliard eur ve formě grantů. Parlament vyjednal, že 8 miliard bude získáváno z dřívějších dražeb národních emisních povolenek v rámci systému EU pro obchodování s emisemi (ETS), zbývajících 12 miliard potom poskytne inovační fond. Dále se žádné příjmy získané prostřednictvím systému ETS nebudou smět využívat pro investice do fosilních paliv.

Celou zprávu najdete zde v češtině.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.