Bankroty v EU dosahují historických maxim

Statistický úřad EU Eurostat podal novou zprávu o bankrotech společností v rámci Evropské unie. Zjištěná čísla jsou alarmující.

Podle Eurostatu počet bankrotů v posledním čtvrtletí roku 2022 oproti předchozímu čtvrtletí vzrostl o 26,8 %. Bankroty v rámci Unie vzrostly ve všech čtyřech čtvrtletích roku 2022 a nyní jsou na nejvyšší úrovni od roku 2015, kdy Eurostat začal záznamy o platební neschopnosti shromažďovat. V době, kdy Evropané trpí prudkou inflací a zvyšujícími se náklady na energie a mnoho občanů se nachází na pokraji finančního zoufalství, se složitá situace ještě prohlubuje. Bankroty vyšplhaly na rekordní úroveň, jejich nárůst zaznamenaly všechny sektory ekonomiky: největší nárůst nastal v sektoru dopravy a skladování (72,2 %), následovaly ubytovací a stravovací služby (+39,4 %) a za nimi pak vzdělávání, zdravotnictví a sociální činnosti (+29,5 %). Naprosto enormní čísla jsou pak zaznamenána v porovnání s mírou bankrotů před pandemií Covid 19. Konkrétně ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím roku 2019, posledním čtvrtletím před tím, než vstoupila v platnost omezení pandemie Covid-19, bankroty v sektoru ubytovacích a stravovacích služeb vzrostly o neuvěřitelných 97,7 %. Odvětví dopravy a skladování zaznamenalo podobně obrovský 85,7 % nárůst.

Nárůst bankrotů byl patrný zejména v Belgii. Podle společnosti GraydonCreditsafe (nizozemská společnost zabývající se analýzou trhu v Belgii) v roce 2021 zbankrotoval 1 z 217 podniků, zatímco vloni bylo toto číslo již 1 ze 151, což představuje nárůst o 44 %. Míra bankrotů se zvláště zvýšila v Bruselu, kde se v roce 2022 prohlásil za insolventní jeden ze 101 podniků. Ve Flandrech byla míra bankrotů 1 ku 158, zatímco ve Valonsku 1 ku 176. Analýza společnosti GraydonCreditsafe byla potvrzena výsledky nedávného průzkumu veřejného mínění, který zjistil, že tři čtvrtiny belgických nezávislých maloobchodníků se v nadcházejících měsících obávají bankrotů. Obchodníci připisovali své finanční potíže více faktorům, včetně prudce rostoucích účtů za energii, vládou nařízené indexace mezd a obecné inflace. Průzkum také zjistil, že velká většina obchodů se uchýlila k úsporným opatřením, aby zůstaly solventní, včetně omezení vytápění a vypínání venkovního osvětlení.

Statistický úřad Eurostat vede statistiky, ale nehodnotí, neuvádí tedy důvody pro takovýto vývoj. Například belgický deník The Brussels Times ovšem informoval, že „zkoumání dostupných údajů silně naznačuje, že toto dění bylo urychleno rozsáhlou ruskou invazí na Ukrajinu v únoru loňského roku“. EU se na základě ní rozhodla pro zavedení sankcí proti ruskému průmyslu a dodávkám energie. Toto pak vedlo Moskvu k odvetě v podobě omezení dodávek energie do Evropy. Důsledkem byl prudký nárůst cen energií.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.