Útoky divokých zvířat v Kanadě: v čele stojí Alberta

Aktuální zpráva zabývající se útoky divoké zvěře v Kanadě naznačuje, že jedním z míst, kde jsou lidé nejčastěji napadáni divokým zvířetem, je Alberta.

Studie publikovaná společností SportingPedia zkoumala údaje shromážděné o incidentech mezi lidmi a volně žijícími zvířaty v řadě kanadských národních parků v letech 2010 až 2021. Prověřovala také incidenty hlášené médii, především smrtelné útoky a vážná zranění. Její zjištění naznačují, že nejnebezpečnější zvíře v provincii nemá ostré zuby a drápy, ale parohy a kopyta. Provincie Alberta je podle výsledků studie nejčastějším místem setkání s divokou zvěří, nejnebezpečnější jsou pak losi. „Mnoho lidí miluje o víkendech pěší turistiku v kanadských národních parcích, takže se náš tým rozhodl zjistit, jaká nebezpečí se skrývají za krásnou krajinou,“ píše SportingPedia ve své zprávě. „Data odhalují, že s největší pravděpodobností útočí losi, následováni medvědy grizzly a černými, vše ovšem v závislosti na provincii nebo území, ve kterém žijete.”

Statistiky Alberty vypovídají o 3 726 útokcích divoké zvěře v letech 2010 až 2021, přičemž většina z nich (2 299) je připisována losům. Útoky medvěda grizzlyho (431) a útoky medvěda černého zvaného baribal (243) zaujímají druhé a třetí místo, ostatní zvířata pak tvoří zbytek. „Zvíře, které na vás s největší pravděpodobností zaútočí nebo se k vám přiblíží, je los, a i když se nemusí zdát tak hrozivý, losi jsou velcí savci, někdy vážící až 500 kilogramů,“ uvádí společnost. Losi podle ní zabíjejí prudce a bez varování, a to zvláště v období otelení na jaře nebo na konci léta v období páření.” Útoky losů také tvoří většinu setkání s divokou zvěří v provincii Saskatchewan. Další provincií, ve které budete s největší pravděpodobností napadeni divokou zvěří, je Britská Kolumbie zde se s pak nejčastěji jedná o medvědy grizzly. SportsPedia zaznamenala v této provincii během 11 let 104 útoků medvědů grizzly, 66 útoků černých medvědů a 86 napadení vlkem.

Agentura Parks Canada varuje, že mnoho lidí se mylně domnívá, že losi jsou moudří a klidní a je bezpečně se k nim přiblížit. Není tomu tak. „Jen proto, že je vidíte ve městě, na hřištích nebo je krmíte poblíž silnice, nezaměňujte prosím tyto losy za krotká zvířata,“ píše agentura na svém webu. „Tato divoká zvířata netolerují, když se lidé přibližují příliš blízko, a pokud jsou vyrušena, použijí k útoku kopyta nebo paroží.“ Kdo pozoruje losy, měl by se od nich vždy držet v bezpečné vzdálenosti – alespoň 30 metrů. Signály, které by měly před losy varovat, jsou skřípání zubů nebo přimknutí uší k hlavě. Parks Canada také říká, že návštěvníci by též divokou zvěr nikdy neměli krmit. Nejen přímé setkání se zvířaty může zabít. „Lidé někdy svými vozidly srazí losa nebo jelena, a i když je toto setkání pro zvíře téměř jistě smrtelné, kolize může být život ohrožující i pro ty, kdo cestují v autě,“ uvedla společnost s tím, že ročně dojde k 500 sražení losa. „Proto je los považován za nejnebezpečnější zvíře v Kanadě.“

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.