Švýcarsku chybí 51 000 domů

Ve Švýcarsku roste počet obyvatel. Výstavba nových domů a bytů ovšem poněkud pokulhává.

51 000 domů bude v alpské zemi citelně chybět do roku 2026. Toto číslo je odhadem realitní poradenské firmy Wüest Partner. Číslo odpovídá městu o velikosti Lucernu. Problém je prý způsoben kombinací faktorů: neustále rostoucí počet obyvatel (aktuálně přes 8,8 milionu), trend zmenšování nemovitostí a nedostatečné množství nových bytů a domů ve výstavbě – počet vydaných stavebních povolení v zemi klesl na 25leté minimum. Švýcarsko tak prý směřuje k největšímu nedostatku bytů za posledních 30 let, důsledkem čehož jsou rostoucí náklady na bydlení pro nájemníky. Bohaté Švýcarsko je totiž de facto zemí nájemníků. Země sice patří mezi nejbohatší ekonomiky vůbec, má však jednu z nejnižších měr vlastnictví domů svými obyvateli. Pouze asi 40 % lidí obývá své vlastní nemovitosti, zbytek si bydlení pronajímá.

Alpská země je v tomto podílu nájemního bydlení výjimkou, podíl majitelů domů v Evropě se zcela běžně pohybuje kolem dvou třetin nebo i více. Švýcarští nájemníci jsou chráněni zákony, které omezují velké zvyšování nájemného, zvyšující se poptávka po bytech, zejména ve městech, žene ovšem nájemné nadále nahoru. Švýcarská asociace nájemníků si koncem února stěžovala, že pronajímatelům je dovolováno těžit z toho, že ignorují pravidla, která růst nájemného omezují. Nájemníci tvrdí, že je bezohlední vlastníci nemovitostí okrádají dokonce o 10,4 miliardy CHF (11 miliard USD) ročně. Jejich obhájci pak požadují, aby zákonodárci „omezili explodující nájmy“, které prý tlačí lidi k nízkopříjmovosti. Jakákoliv průlomová řešení problematické situace dosud chybí, vyšší nájemní smlouvy jsou napadány pouze výjimečně a pronajímatelům jejich kalkul prozatím vychází.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.