Francouzská motorizovaná policejní jednotka obviněna z brutality při potlačování demonstrací

 Brav-M, francouzská motorizovaná policejní jednotka nasazovaná při demonstracích a protestech, znovu “úřadovala” minulý týden a vyvolala vlnu kritiky.

Les Brigades de répression des actions violentes motorisées (Brav-M) jsou mobilní brigády složené z dvojic motorkářů, které vznikly na základě rozhodnutí pařížského policejního prefekta Michela Delpuecha v rámci potlačování hnutí žlutých vest, které vešlo ve známost mezi lety 2018 a 2019 svými protesty proti prezidentu Macronovi a vládním opatřením zhoršujícím životní úroveň nižší a střední třídy. Fungování policejní jednotky následně po odvolání Delpuecha upravil policejní prefekt Didier Lallement, který, jakmile nastoupil do úřadu, posílil pravomoci brigád, pokud jde o udržování občanského pořádku. Policisté z Brav-M byli speciálně vycvičeni s cílem zabránit tomu, aby se protesty obyvatel vymkly kontrole. Od začátku protestů proti zvýšení věku odchodu do důchodu ve Francii jsou však důstojníci patřící k francouzské speciální motocyklové jednotce Brav-M stále častěji obviňováni, že vzali zákon do vlastních rukou, zastrašovali a vyhrožovali lidem a v některých případech se uchýlili i k použití nadměrné síly.

Minulý týden se Paříž stala dějištěm jedné z nejnásilnějších demonstrací za poslední roky, kdy se statisíce lidí vydaly do ulic na protest proti vládní důchodové reformě. Francouzský deník Le Monde a online platforma Loopsider na základě nich zveřejnily znepokojivý zvukový záznam. V téměř 20minutovém klipu jsou slyšet policisté, jak ponižují a vyhrožují mladíkovi, který tvrdí, že je z Čadu, a říkají mu, že pokud ho znovu uvidí, tak, „nenastoupí do policejní dodávky jedoucí na stanici, ale bude nastupovat do něčeho jiného, do sanitky a pojede do nemocnice. Motorizované jednotky také uvedly, že za sebou mají „zlomené lokty a obličeje“. Podle dvou médií, která nahrávku zveřejnila, policisté patří právě k Motorizovaným brigádám pro potlačování násilných akcí (Brav-M), které se ve francouzských médiích stále více dostávají pod palbu pro své neortodoxní a násilné metody jednání s demonstranty. Na občanské platformě Národního shromáždění je zveřejněna petice požadující rozpuštění Brav-M, kterou podepsalo přes 22 000 signatářů. Šéf pařížské policie Laurent Nuñez incident okamžitě odsoudil a označil chování za „nepřijatelné“ a neetické a uvedl: „Stejně jako všichni ostatní jsem velmi šokován.“ Nuñez poté prohlásil, že incident byl postoupen speciální policejní jednotce k internímu vyšetřování.

Ilustrační foto: Autor – Par Mojito78, CC BY-SA 4.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.