CNN: Tajné dokumenty Pentagonu odhalují špehování nejen nepřátel USA

Některé z uniklých dokumentů odhalují, že USA odposlouchávají nejen nepřátele, ale i klíčové spojence.

Tajné dokumenty Pentagonu uniklé na internet odhalují, že USA špehují nejen své nepřátele, ale i spojence. To značně znepokojilo americké představitele, kteří se obávají, že by tato odhalení mohla ohrozit důležité mezinárodní vztahy, uvedla televizní stanice CNN.

Některé z dokumentů, o nichž USA tvrdí, že jsou pravé, odhalují rozsah odposlouchávání klíčových spojenců, včetně Jižní Koreje, Izraele a Ukrajiny. Jiné odhalují rozsah amerického pronikání do ruského ministerstva obrany a ruské žoldnéřské organizace PMC Wagner.

„Ministerstvo obrany nadále prověřuje a posuzuje důvěryhodnost vyfotografovaných dokumentů kolujících na stránkách sociálních médií, které zřejmě obsahují citlivé a vysoce utajované materiály,“ uvedla mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová.

Pentagon uvedl, že brzy budou podniknuty kroky ke zpřísnění kontroly kritických dokumentů.

Podle CNN jsou diplomaté „frustrovaní“ ze zveřejnění tohoto typu dokumentů, poškozuje to podle nich USA a jejich reputaci. Spojenci USA vyhodnocují škody a snaží se zjistit, zda únik informací neohrozil jejich vlastní zdroje a metody, uvedla dále televize.

„Očekáváme, že USA se s námi v příštích dnech podělí o hodnocení škod, ale nemůžeme čekat na celkové zhodnocení. Právě teď provádíme vlastní,“ uvedl úředník ze země, která je součástí dohody Pět očí (Five Eyes) o sdílení zpravodajských informací s USA, do níž patří Austrálie, Kanada, Nový Zéland a Spojené království. „Probíráme se uniklými dokumenty, abychom zjistili, zda některé ze zpravodajských informací nepocházejí z našich zdrojů,“ dodal úředník. Představitel jiné země Five Eyes vyjádřil obavy, že únik válečných informací z Ukrajiny znevýhodňuje zemi na bojišti.

Únik několika desítek dokumentů mimo jiné ukázal, že USA špehují ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. To není překvapivé, uvedl zdroj blízký Zelenskému, ale ukrajinští představitelé jsou z úniku hluboce rozladěni.

Zjištění o špehování Jižní Koreje a Izraele už vzbudilo v obou zemích značné kontroverze a rozčilení.

Další informace v původním textu zde (anglicky).

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.