Švýcarsko: náklady na péči o duševní zdraví jsou u žen o 50 % vyšší než u mužů

Náklady na léčbu duševního zdraví pro mladé lidi ve Švýcarsku rostou, přičemž stále větší částku představují podle výzkumu záznamů zdravotního pojištění mladé pacientky.

Mediální skupina Tamedia spolu se zdravotní pojišťovnou Santésuisse předložila veřejnosti zprávu o tom, jak se zvyšují rozpočtové náklady na řešení problémů s duševním zdravím u 11 až 18letých. Například během pandemických let vyhledal léčbu duševního zdraví jeden z deseti teenagerů a mladých dospělých. Rostoucí počet takovýchto případů v posledních několika letech však nesouvisí jen s pandemií, vina je přičítána řadě dalších sociálních a pracovních faktorů, které vytvářejí tlak na mladé lidi. Problémy s duševním zdravím byly hlavní příčinou hospitalizací mládeže v roce 2021. Podle analýzy nákladů v letech 2011 až 2021 tvoří hlavní podíl problémů s duševním zdravím případy dívek, u nich je i pravděpodobnější, že budou vyžadovat rozsáhlou léčbu nebo budou hospitalizovány. Čísla ukazují, že průměrné roční náklady na léčbu duševního zdraví pro mladé pacientky ve věku 11 až 18 let byly 350 CHF (388 USD) ve srovnání s průměrnými ročními náklady na pacienty mužského pohlaví 185 CHF (205 USD).

Náklady na psychiatrické služby pro mladé pacientky vzrostly ze 17 % všech zdravotních ošetření v roce 2017 na 20 % v roce 2021. „Žijeme v době, která je pro mladé lidi více psychicky stresující,“ říká Alain Di Gallo, hlavní lékař psychiatrické kliniky v Basileji. Zvyšující se počty pacientů také odrážejí skutečnost, že téma duševního zdraví ztrácí své stigma a umožňuje tak lidem vyhledat a získat pomoc včas. Narůstající množství duševních problémů mládeže bude ve Švýcarsku dále bedlivě sledováno. V roce 2021 se psychické problémy staly rovněž hlavní příčinou hospitalizace dětí ve věku 10-24 let ve Švýcarsku a poprvé v historii předstihly úrazy. U mladých žen vzrostl  roce 2021 počet těchto případů o 22 % a u mladých mužů o 13 %.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.