Výhled světového hospodářského vývoje: Jižní Afrika bude největším poraženým

Mezinárodní měnový fond ve svém výhledu prognózoval výrazně nízký HDP Jihoafrické republiky. Země se má stát nejméně úspěšnou ekonomikou mezi velkými světovými ekonomikami.

Mezinárodní měnový fond predikuje růst HDP Jihoafrické republiky pro rok 2023 ve výši mizivých 0,1 %, je očekávána celoroční recese v zemi. Jihoafrická republika se tak stává největším poraženým mezi všemi velkými světovými ekonomikami, jejichž budoucí vývoj je podrobně popsán ve zprávě MMF. Jedinou další velkou ekonomikou, která se k tak negativní prognóze přiblížila, je Japonsko. Tomu MMF pro rok 2023 předpovídá snížení tempa růstu HDP o 0,5 procentního bodu na 1,1 %. Žádná z velkých bank v Jihoafrické republice ani v zahraničí pak zatím nepředpokládá záporný růst. Jihoafrická rezervní banka prognózovala zemi o desetinu vyšší růst HDP ve výši 0,2 %. Rozpočet národního ministerstva financí je optimističtější, růst v tomto roce očekává ve výši 0,9 %.

Neradostný hospodářský výhled Jihoafrické republiky je důsledkem všudypřítomné energetické krize, kdy se výpadky energie staly každodenní součástí života v zemi. Jihoafričanům problémy s dodávkami energie zvyšují náklady ve všech oblastech. Centrální banka uvedla, že výpadky mohou zapříčinit snížení růstu produktu až o dva procentní body. Pro tento rok se očekává se 250 dní, ve kterých nastane výpadek. Podle MMF ve střednědobém horizontu dojde k oživení růstu Jihoafrické republiky, Jihoafričané však budou i nadále pravděpodobně postupem času chudnout. “Ve střednědobém horizontu se očekává oživení růstu, avšak pouze na zhruba 1,5 % ročně, přičemž příjem na obyvatele bude v důsledku toho pravděpodobně stagnovat. “Důvodem jsou dlouhodobé strukturální překážky, jako je nepružnost trhu produktů a trhu práce a omezení v oblasti lidského kapitálu, které negativně vyvažují očekávané zlepšení dodávek energie, vyšší soukromé výdaje na infrastrukturu související s energetikou a příznivější vnější prostředí,” uvádí zpráva. Růstové vyhlídky země se rovněž potýkají s řadou vnitřních i vnějších rizik. Mezi vnější rizika patří hlubší a delší globální zpomalení růstu, další oslabení cen komodit a odklon globálních investorů od rozvíjejících se trhů. Na domácím trhu pak mezi rizika patří zpoždění při řešení energetické krize a provozních a finančních nedostatků společností EskomTransnet, a dále pak pomalejší pokrok, než bylo očekáváno, ale i zvrat v reformách a politikách, včetně fiskální konsolidace. Přispívá i zvýšená politická nejistota. “Pozitivním faktorem je, že rozhodné provádění strukturálních reforem v kombinaci s fiskální konsolidací by pomohlo zvýšit soukromé investice a v konečném důsledku i zaměstnanost a růst ve střednědobém horizontu. Stejně tak by výhled růstu mohla zlepšit silnější než očekávaná účast soukromého sektoru v energetickém sektoru,” říká zpráva.

MMF ve svých předpovědích snížil očekávanou míru globálního růstu a varoval před vysokou nejistotou a riziky. K tlakům plynoucím z přísnější měnové politiky a války na Ukrajině přidal i napětí ve finančním sektoru. „Hrubý domácí produkt letos pravděpodobně vzroste o 2,8 % a příští rok o 3 %, což je vždy o 0,1 procentního bodu méně, než se předpokládalo v lednu,“ uvedl fond ve čtvrtletní aktualizaci svého výhledu světové ekonomiky. Pro srovnání, pro rok 2022 se očekával růst 3,4 %. Nečekané úpadky Silicon Valley BankSignature Bankkolaps Credit Suisse Group AG rozbouřily trhy a podnítily obavy o finanční stabilitu, což komplikuje snahu centrálních bank zkrotit inflaci a zároveň udržet růst a zdraví bankovního systému. “Obáváme se, že by mohl přijít prudší a výraznější pokles, pokud by se finanční podmínky výrazně zhoršily,” tvrdí Pierre-Olivier Gourinchas, hlavní ekonom fondu. Zároveň Gourinchas uvedl, že “možná existují určité skryté zranitelnosti, a proto je v tuto chvíli velmi důležité, aby orgány finančního dohledu, regulační orgány a úřady velmi pečlivě zkoumaly tato ohniska zranitelnosti, která mohou stále existovat, ať už v bankovním sektoru, v nebankovních finančních institucích, nebo v širším měřítku.” Gourinchas vyjádřil naději, že banky “budou v budoucnu při poskytování úvěrů o něco obezřetnější. ” MMF též varoval, že světový růst v příštích pěti letech bude omezený. Důvodem jsou rizika plynoucí z roztříštěnosti ekonomiky způsobené geopolitickým napětím – včetně eskalujícího soupeření mezi USA a Čínou, které je umocněno válkou v Evropě – a také pomalejším růstem pracovní síly a zpomalujícím se dlouhodobým tempem expanze v Číně a Jižní Koreji.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.