Studie: každý pátý Američan má v rodině člověka, který byl zabit střelnou zbraní

Většina dospělých Američanů se setkala s násilím spojeným se střelnými zbraněmi.

Podle studie Kaiser Family Foundation uvedlo 19 % Američanů, že jejich rodinný příslušník byl zabit střelnou zbraní, včetně sebevraždy, a každý šestý uvedl, že byl svědkem střelby, píše britský list The Guardian.

Dospělí Afroameričané (34 %) uvádějí přibližně dvakrát častěji než běloši (17 %) nebo Hispánci (18 %), že jejich rodinný příslušník byl zabit střelnou zbraní. Ve srovnání s dospělými bělochy byl víc než dvojnásobek Afroameričanů svědkem zabití střelnou zbraní, mezi dospělými Hispánci je to 22 %.

Rodiče jsou znepokojeni také střelbou ve školách. Například 24 % rodičů s dětmi mladšími 18 let odpovědělo, že pociťují obavy o bezpečnost členů rodiny.

Průzkum byl proveden v týdnu před střelbou v Nashvillu 27. března a zjišťoval, jaké mají Američané zkušenosti se zbraněmi a kriminalitou.

V souvislosti s nedávným nárůstem počtu masových útoků střelnými zbraněmi v USA, z nichž téměř všechny byly spáchány útočnými puškami typu AR-15, zopakoval prezident Joe Biden výzvu, aby Kongres přijal zákon o zákazu útočných zbraní. Tento bod nebyl zahrnut do balíčku reforem v oblasti zbraní, který prezident podepsal v minulém roce. Demokraté nemohou v této otázce dosáhnout pokroku, protože jim chybí dvoutřetinová většina potřebná ke schválení zákazu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.