Ponorka pašující kokain odhaluje drogovou krizi v Evropě

Reportáž z pašování drog do Evropy v podomácku vyrobených ponorkách a kokainové krizi v Evropě.

Korespondent BBC News Nick Beake právě nastupuje “narkoponorky”, která přivezla kokain z Jižní Ameriky do Evropy. Je dlouhá 20 metrů, vyrobená z uhlíkových vláken a – což je pozoruhodné – podomácku. Poté, co Nick Beake vyleze nahoru a zvedne rozviklaný poklop, sestoupí do trupu, kde tři muži přežívali dlouhých 27 dní a nocí, když se plavili přes Atlantický oceán těsně pod hladinou tříštících se vln. Prostor je stísněný, klaustrofobický a neuvěřitelně primitivní. Sluneční světlo se snaží proniknout dovnitř slabými škvírami ve stěnách. Vpředu je červený volant, pár základních ciferníků a zrezivělý klíč stále zaklíněný v zapalování. Plavidlo se zdá být spíše smrtící pastí. V této ponorce přeplouvali Atlantik tři muži a kokain v hodnotě 150 milionů dolarů. Teplo a hluk by byly intenzivní, protože motor v zadní části ponorky spaloval 20 000 litrů paliva uloženého na palubě. Posádka  byla složená ze dvou ekvádorských bratranců a bývalého španělského boxera. Ponorka vyrazila z brazilského deštného pralesa a nejprve se plavila po řece Amazonce. Posádka měla s sebou energetické tyčinky, konzervy sardinek a plastové pytle, které používali jako toalety. Cestu ponorky však na konci roku 2019 sledovaly orgány činné v trestním řízení, včetně britské Národní agentury pro boj proti trestné činnosti (NCA). Poté, co plavidlo začalo mít potíže a potopilo se poblíž pobřeží Galicie, byli muži zatčeni a uvězněni.

Podomácku vyrobená ponorka se nyní nachází na parkovišti v centru Španělska. Tento kus historie boje proti mezinárodnímu obchodu s drogami je nyní trofejí na parkovišti španělské policejní akademie v Ávile. Není to však hnijící relikvie dávné bitvy: jde o symbol tajně se šířícího současného fenoménu. Ponorka není zdaleka jediná. “Už více než 20 let používají překupníci k dosažení Afriky a Evropy ponorky, ale tyto dvě jsou první, které jsme zadrželi,” vysvětluje Antonio Martinez Duarte, vrchní komisař protidrogové brigády španělské národní policie. “Je velmi těžké je odhalit,” přiznává. Předpokládá se, že stovky podomácku vyrobených ponorek byly vypuštěny směrem k Evropě, která je po USA největším trhem s kokainem. Dokonce se říká, že uprostřed Atlantiku, v okolí Kanárských a Azorských ostrovů, leží hromadný hřbitov kokainových ponorek, které byly záměrně potopeny poté, co byl jejich náklad úspěšně vyložen. Každá tajná mise byla obrovským triumfem pro týmy mechaniků, kteří v tichosti konstruovali svá plavidla v hlubinách jihoamerické džungle, většinou v Guyaně a Surinamu. Ve Španělsku se však díky zachycení jedné z ponorek slaví triumf celosvětové války proti pašerákům, policie na svém madridském velitelství oslavuje velké vítězství. “Toto je velmi důležitá operace,” říká vrchní komisař Duarte. “Je to poprvé v Evropě, kdy jsme našli až jeden a půl tuny základní kokainové pasty.” Ve skutečnosti se podle policistů jednalo o největší laboratoř na přeměnu surové kokainové pasty na kokain, kterou na kontinentu našli. Významná však není jen velikost nálezu. “Tato operace také potvrzuje vazby mezi kolumbijskými a mexickými zločinci, kteří se připojili ke španělským gangům působícím ve Španělsku,” říká vrchní komisař Duarte. Policie převezla obsah laboratoře do místnosti pro tiskové konference, aby ho ukázala místním novinářům. Ve vzduchu byl cítit zápach surové kokainové pasty – podobný zápachu octa. Pro výrobu měly být použity sudy s chemikáliemi, mikrovlnná trouba, hydraulický lis a váhy. Na stole na opačném konci místnosti leží desítky hnědých balíčků, každý o velikosti cihly, ozdobených logem Supermana – symbolem, který si zvolili překupníci, kteří měli nepochybně pocit neporazitelnosti. Dovozci podle policistů za každý balíček zaplatí 27-32 000 eur. Při prodeji na ulici pak své peníze přinejmenším zdvojnásobí. Jediným omezením jejich zisků je to, do jaké míry drogu ředí dalšími látkami, od anestetik (které napodobují fyzické pocity spojené s kokainem, jako je znecitlivění úst) až po levnější varianty, jako je kofein a glukóza. Existují však i další možnosti, včetně léků na odčervení, které běžně používají veterináři. Tato laboratoř zchycená ve městě Pontevedra v regionu Galicie byla podle policie schopna vyrobit 200 kilogramů denně s čistotou 95 %.

Spolu s ponorkami je laboratoř pohledem do světa narkotik, který se rychle rozšiřuje. Agentura OSN pro drogovou kriminalitu uvádí, že produkce kokainu se v letech 2020-2021 zvýšila o třetinu, což je rekordní hodnota a největší meziroční nárůst od roku 2016. Jedním z míst, kde jsou přímými svědky prudkého nárůstu nabídky této drogy, je přístav Antverpy v Belgii. Antverpský přístav se stal vstupní branou do Evropy pro pašeráky kokainu. V roce 2022 bylo zabaveno rekordních 110 tun kokainu – tolik, že policisté neměli dostatek spalovacích pecí, aby ho zničili dostatečně rychle. Podle některých odhadů je zachyceno pouze 10 % kokainu připlouvajícího do přístavu a zbytek putuje do Nizozemska, odkud je distribuován do všech koutů Evropy včetně Spojeného království. Kvůli kokainu se pak v Evropě vraždí. V lednu byla při střelbě gangu spojeného s obchodem s kokainem v ulicích Antverp zabita jedenáctiletá dívka. Belgický ministr spravedlnosti Vincent Van Quickenborne byl nucen žít poslední rok v úkrytu poté, co policie odhalila údajné spiknutí nizozemských drogových zločinců, kteří ho chtěli unést. Před jeho domem bylo objeveno auto se střelnými zbraněmi. Podle jednoho z nejlepších belgických vyšetřujících soudců Michela Claise se kokainový průmysl vymkl kontrole. “Těm, kterým říkáme obchodníci s narkotiky, to vydělává obrovské jmění,” tvrdí s tím, že díky svému bohatství a vlivu dnes síla gangů předčila ty na druhé straně, kteří se snaží zajistit spravedlnost. “S praním špinavých peněz a korupcí – která je nyní neomezená, pokud jde o částky, které lze nabídnout přístavním dělníkům, policistům a dalším lidem – jak chcete, abychom měli nějakou kontrolu nad zločineckými organizacemi? Jsme u konce,” uzavírá. Belgická kokainová krize je evropskou kokainovou krizí a OSN nyní varuje, že mezinárodní gangy spolupracují jako nikdy předtím. Claise dále tvrdí, že po úspěchu na tomto kontinentu se v honbě za neomezeným bohatstvím mafie brzy rozvětví do Asie a Afriky.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilistrační foto: Autor/ka fotografie: MART PRODUCTION: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/ruce-hneda-bila-drzeni-7230833/

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.