Zaminovaný svět

Rozsáhlé oblasti světa jsou do určité míry zaminované.

Vzhledem k jejich nevybíravým a ničivým účinkům, dlouhodobé hrozbě, kterou představují, a náročnému úsilí, které je nutné vynaložit na jejich odstranění, Organizace spojených národů od roku 1997 protipěchotní miny zakazuje – k této smlouvě se připojilo více než 150 zemí. Přesto je jich v zemích po celém světě stále znepokojivě mnoho.

Jak ukazuje infografika webu Statista níže, organizace Landmine and Cluster Munition Monitor klasifikuje rozsáhlé oblasti světa jako do určité míry zaminované. Negativní dopady jejich přítomnosti nelze podceňovat: „Jak nášlapné miny, tak výbušné pozůstatky války představují vážnou a trvalou hrozbu pro civilní obyvatelstvo. Tyto zbraně se nacházejí na silnicích, chodnících, polích zemědělců, v lesích, pouštích, podél hranic, v domech a školách a v jejich okolí a na dalších místech, kde lidé vykonávají své každodenní činnosti. Znemožňují přístup k potravinám, vodě a dalším základním potřebám a brání svobodě pohybu. Ohrožují první útěk a brání repatriaci uprchlíků a vnitřně vysídlených osob a brání poskytování humanitární pomoci.“

Stav zamoření pozemními minami ve světě v roce 2022. Legenda: zóny bez min (šedivě), dokončené čištění (zeleně), zbytkové zaminování (žlutě). Jak uvádí zpráva organizace Landmine and Cluster Munition Monitor, je nejméně 60 států a dalších oblastí zamořeno protipěchotními minami (v grafu označeno červeně). Státy, které jsou smluvní stranou úmluvy, oznámily, že v roce 2021 bylo vyčištěno nejméně 132,52 km² kontaminované půdy a zničeno více než 117 000 protipěchotních min.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.