Celosvětová výroba elektromobilů: čínský BYD překonává Teslu

Podle údajů za rok 2022 rostou americké firmě noví konkurenti v Číně nebo v Jižní Koreji.

Společnost BYD Auto předstihla Teslu, neboť v roce 2022 zvýšila výrobu o 211 %, ukazuje infografika Visual Capitalist. Zřejmě se stane první společností na světě, která za jediný rok vyrobí více než 2 miliony elektromobilů.

Společnost BYD má na zahraničních trzích omezené zastoupení, ale to by se mohlo poměrně rychle změnit. Firma totiž plánuje výrazný vstup do Evropy, kde počítá s výstavbou továren, aby se vyhnula clům EU na dovoz čínských automobilů. Kromě toho staví továrnu i v Thajsku, kde bude vyrábět modely s pravostranným řízením pro trhy jako Austrálie, Nový Zéland a Velká Británie.

Firma Tesla zvýšila v roce 2022 výrobu o 40 %, takže se udržela před západními značkami Volkswagen (+10 %) a GM (+13 %), ale zaostává za svými čínskými konkurenty, např. za značkou Geely (+251 %).

Jihokorejský výrobce aut Hyundai v současné době staví ve státě Georgia továrnu na elektromobily v hodnotě 5,5 miliardy dolarů, v provozu bude v roce 2025. Jižní Korea v poslední době přehodnotila program dotací na elektromobily ve prospěch domácích značek.

Zatím není jasné, zda si čínské značky dokáží trojciferná čísla růstu udržet, jedno ale jasné je: Tesla čelí větší konkurenci než kdykoli předtím.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.