Boj o kobalt: Temná stránka elektromobilů

Více než 70 % celosvětové produkce kobaltu pochází z Demokratické republiky Kongo.

Kobalt je nezbytný minerál, který se používá pro baterie v elektromobilech, počítačích a mobilních telefonech. Poptávka po kobaltu roste s tím, jak se prodává více elektromobilů, zejména v Evropě, kde vlády podporují jejich prodej štědrými ekologickými bonusy. Podle prognóz Globální aliance pro baterie Světového ekonomického fóra vzroste poptávka po kobaltu pro použití v bateriích v roce 2030 v důsledku tohoto boomu elektromobilů čtyřnásobně, uvedl web Rady pro zahraniční vztahy.

Více než 70 % světové produkce kobaltu se těží v Demokratické republice Kongo (DRK) a 15 až 30 % konžského kobaltu se těží řemeslnou a drobnou těžbou (ASM – artisanal and small-scale mining). Skupiny na ochranu lidských práv již léta dokumentují závažné problémy s lidskými právy v těžebních provozech. Tato rizika v oblasti lidských práv jsou obzvláště vysoká v řemeslných dolech v DRK, zemi oslabené násilnými etnickými konflikty, ebolou a vysokou mírou korupce. Dětská práce, smrtelné nehody a násilné střety mezi řemeslnými horníky a bezpečnostním personálem velkých těžebních firem se opakují.

Jak to v Demokratické republice Kongo ohledně těžby kobaltu vypadá? Svědectví přináší dokumentární film stanice ARTE. Dokument je dostupný zde do 11. 6. 2023, k dispozici je několik jazykových verzí i titulků.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Alchemist-hp (talk) (www.pse-mendelejew.de), FAL, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.