Americké převzetí německého výrobce tepelných čerpadel Viessmann vyvolává obavy ze ztráty klíčového odvětví

Ministr financí Christian Lindner uvedl, že vláda musí důvod převzetí pečlivě analyzovat.

Prodej německého výrobce tepelných čerpadel Viessmann americkému výrobci klimatizací Carrier Global vyvolal mezi německými odboráři a politiky obavy ze ztráty průmyslových odvětví, která mají zásadní význam pro plány energetické transformace země. „Špatná rozhodnutí v oblasti průmyslové politiky již poškodila celé budoucí odvětví, jako je solární průmysl a fotovoltaika,“ řekl Spiegelu Jörg Köhlinger, okresní vedoucí odborového svazu IG Metall. Solární průmysl se po zrušení dotací v Německu zhruba před deseti lety z velké části přesunul do Číny. „To se nesmí opakovat,“ dodal Köhlinger. Ministr hospodářství Robert Habeck uvedl, že je důležité, aby německá energetická politika a zisky z ní plynoucí nadále přinášely prospěch zemi jako místu pro podnikání. „Budeme tomu věnovat pozornost,“ řekl a dodal, že vláda jedná s oběma společnostmi, aby zajistila, že projekt pomůže ekonomice země. Ministr financí Christian Lindner ze Svobodných demokratů (FDP) uvedl, že vláda musí důvod převzetí pečlivě analyzovat, píše Spiegel. Podle političky křesťanských demokratů (CDU) Julie Klöcknerové je „škoda“, že důležité a perspektivní technologické odvětví přechází do rukou USA.

Společnost Viessmann, která vyrábí specializované klimatizační jednotky a tepelná čerpadla, oznámila, že prodá svou divizi „Climate Solutions“ za 12 miliard eur společnosti Carrier Global. Podle časopisu Spiegel se společnost již několik měsíců snažila získat finanční prostředky na investice pro náběh výroby tepelných čerpadel. Vláda v rámci přechodu na klimaticky šetrné vytápění výrazně podporuje tepelná čerpadla a od příštího roku chce v německých domácnostech instalovat 500 000 jednotek ročně. Vládní koalice se také nedávno dohodla na faktickém zákazuinstalace nových topných systémů na fosilní paliva od roku 2024, protože většina německých domácností je v současnosti vytápěna plynovými kotli.

Německý trh s tepelnými čerpadly bude silně expandovat, zmínil na Twitteru Jens Südekum, člen poradního sboru ministerstva hospodářství. To znamená, že trh se stal atraktivním pro konkurenty, například z Asie, vysvětlil a dodal, že to sníží ziskové marže, protože tepelná čerpadla zlevní. „Společnost Viessmann pravděpodobně dospěla k závěru, že nyní je optimální čas na odchod, protože trh tuto dynamiku ještě plně nestrávil.“

 

Zdroj: Carolina Kyllmann, „U.S. takeover of German heat pump maker Viessmann sparks fears of key industry loss“ (Clean Energy Wire, 26.04.2023)

Licence: Creative Commons Attribution 4.0 International Licence (CC BY 4.0)

Ilustrační foto: Gerd Fahrenhorst, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.