Rusko po 163 letech otevírá přístav Vladivostok Číně

Od 1. června bude ruský přístav Vladivostok fungovat jako čínský tranzitní přístav.

V čase rusko-ukrajinské války otevřelo Rusko Číně klíčový přístav Vladivostok, což posílí přepravu domácího zboží v severovýchodním regionu Číny. Mnozí to považují za akt dobré vůle, zatímco někteří se domnívají, že by se Rusko mohlo stát vazalem Číny. Zpravodajka webu „Lianhe ZaobaoWong Siew Fongová přiblížila portálu Think China, co otevření přístavu pro Čínu znamená.

Podle čínské Generální celní správy (GAC – General Administration of Customs) bude ruský přístav Vladivostok přidán na seznam tranzitních přístavů pro vnitrostátní přepravu zboží. To znamená, že Rusko po 163 letech znovu otevírá tento klíčový přístav pro Čínu poté, co jej v roce 1860 postoupila Velká čínská říše Ruskému impériu.

Jeden z oslovených akademiků uvedl, že to dále dokazuje, že se misky vah přiklonily ve prospěch Číny jako dominantního partnera ve vztazích mezi Čínou a Ruskem v situaci, kdy je Rusko v důsledku rusko-ukrajinské války izolováno.

Vladivostok se nachází v severovýchodní části Eurasie a je největším ruským přístavem na pobřeží Tichého oceánu s roční kapacitou téměř 1 milion kontejnerových jednotek (TEU). Město je také domovským přístavem ruské tichomořské flotily.

Jakmile nová opatření vstoupí v platnost, výrazně se zkrátí vzdálenost pozemní dopravy provincií Ťi-linChej-lung-ťiang od moře, což výrazně zvýší konkurenceschopnost jejich výroby.

Přeprava zboží ze severní do jižní Číny přes zahraniční přístav Vladivostok nejen sníží náklady, ale také pomůže Číně posílit průmyslové a dodavatelské řetězce se svými sousedy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.