Meziroční spotřeba domácností v ČR

Graf týdne: Jak si stojí spotřeba českých domácností, obecně jeden z důležitých motorů růstu hospodářství, v meziročním srovnání?

Graf týdne i tentokrát pochází z Českého statistického úřadu, konkrétně z prezentace „Česká ekonomika v i. Čtvrtletí roku 2023“. Doporučujeme se podívat na celý materiál zde.

ČSÚ konstatuje, že meziročně se spotřeba domácností propadla o 6,4 %. Je patrné, že tento velmi hluboký pokles souvisí s podobně hlubokým poklesem reálných mezd. ČSÚ nicméně uvádí, že méně spotřebitelů se domnívá, že ceny dále porostou. Jedna věc je ale dynamika (další růst cenové hladiny), a druhou pak to, že cenová hladina opravdu neklesá, ale roste pomaleji!

Pokles spotřeby ovlivňuje pokles ekonomiky (-0,4%). ČSÚ dále uvádí, že s poklesem spotřeby domácností koresponduje i pokles reálných tržeb v maloobchodě.

A protože ekonomika je propojený systém, zmiňme ještě inkaso DPH a spotřební daně, které významně zaostává za alikvotou roku 2023 a přispívá k vyššímu než plánovanému deficitu za prvních pět měsíců roku 2023.

Zdroj: ČSÚ

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.