Členství Švédska v NATO je dál nejisté

Turecký lídr kritizoval povolení protestu kurdské PKK ve Stockholmu a naznačil, že červencový summit Švédsku cestu do NATO neotevře.

Turecký lídr Recep Tayyip Erdoğan zřejmě zablokoval návrh, že by Švédsko mohlo být na vilniuském summitu v červenci přijato za člena aliance. Podle Erdoğana Švédsko nesplnilo požadavky Ankary, když 6. června povolilo příznivcům Strany kurdských pracujících (PKK) demonstrovat v ulicích Stockholmu.

Na začátku uplynulého týdne měl Erdogan na cestě z Ázerbájdžánu novinářům sdělit, že Švédsko neplní  požadavky Turecka pro vstup do NATO. Erdoğan řekl, že po demonstraci „teroristů“ „nyní nemůžeme k tomuto návrhu přistupovat pozitivně a toto bude jasně sděleno v rámci středečního jednání se zástupci Švédska v Ankaře“. Turecko považuje PKK za „teroristy“. Od Švédska mimo jiné požaduje vydání jejích členů a příznivců.

Právě kurdská otázka a její vnímání v Turecku brání Švédsku získat členství v NATO. Turecko tvrdí, že švédští představitelé nepřijali opatření k vnitřnímu potlačení členů PKK a spřátelených milicí, z nichž mnozí žijí ve Stockholmu.

Začátkem letošního roku spálil krajně pravicový švédský politik několik výtisků Koránu, což ještě více rozdmýchalo napětí mezi oběma zeměmi ohledně členství v NATO. Švédský premiér Ulf Kristersson tento čin označil za „mimořádně závažný“ a za pokus sabotovat žádost země o členství v NATO.

Demonstrace PKK ve Stockholmu se konala 6. června letošního roku, jak informovala agentura AFP. Protest byl vyvolán novým protiteroristickým zákonem, který země zavedla, aby uspokojila požadavky Ankary.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.