Dlouhodobá studie ukázala pozitivní souvislost mezi sportem a duševním zdravím dětí

Desítky let trvající studie v Nizozemsku dokázala, jak prospěšné jsou sport a fyzická aktivita pro malé děti a jak mohou jejich dopady přetrvat až do dospělosti.

Zpráva zveřejněná na jaře 2023 ukazuje, jak moc pozitivní dopady má fyzická aktivita na děti od útlého věku a jak může pomoci jejich celkovému duševnímu zdraví v pozdějším věku. Zjištění byla zveřejněna v časopise JAMA Journal of Psychiatry. Studie je pak součástí dlouhodobějšího projektu s názvem “Generation R“, který vede Rotterdamská univerzita. Jedná se o probíhající populační projekt, který zkoumá lidi v městské populaci v Nizozemsku od jejich narození do mladé dospělosti. Účastníci se narodili v období od dubna 2002 do ledna 2006 a v průběhu svého života se účastní průběžných kontrol. V rámci této studie byly 4 216 dětem položeny otázky ve věku 6, 10 a 13 let. Přibližně 50 % z nich byly dívky. Při první návštěvě (v šesti letech) a třetí návštěvě (ve 13 letech) výzkumníci hodnotili psychiatrické příznaky pomocí kontrolního seznamu chování dětí. Fyzická aktivita pak byla zjišťována prostřednictvím hlášení rodičů a zahrnovala týdenní frekvenci a délku chůze nebo jízdy na kole do školy nebo ze školy, tělesnou výchovu ve škole, hry venku, plavání a sportovní účast.

Při druhé návštěvě (v 10 letech) výzkumníci hodnotili neurobiologické mechanismy mozku. U účastníků byly testovány také psychologické mechanismy včetně sebeúcty, obrazu těla a přátelství. Behaviorální mechanismy doplněné při druhé návštěvě zahrnovaly též kvalitu spánku, stravu a volný čas strávený u obrazovky. Studie zjistila, že větší sportovní účast v mladém věku souvisí s lepším sebevědomím v pozdějším věku. Dále studie uvedla, že pozitivní sebehodnocení bylo klíčovým faktorem u dětí, které sportovaly, oproti těm, které nesportovaly. Výzkumníci ovšem dospěli k závěru, že nebyly nalezeny žádné další důkazy o tom, že by sport pomáhal jiným neurologickým, psychologickým nebo behaviorálním proměnným. Je však zapotřebí dalšího výzkumu, aby se zjistilo, zda sport může zmírnit problémy u dětí s vyšším rizikem vzniku problémů s duševním zdravím. Pochopení mechanismů, díky nimž je fyzická aktivita spojena s nižším rizikem psychiatrických příznaků, může podnítit identifikaci nákladově efektivních strategií pro prevenci a léčbu duševních onemocnění v raných fázích života.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.