Miliardář Elon Musk navštívil Paříž. Evropa chce více Tesly

Elon Musk vystoupil na technologické konferenci v Paříži. Evropští představitelé usilují o investice jeho firmy Tesla.

Miliardář Elon Musk přijel minulý týden do Paříže, aby se zde setkal s představiteli Itálie a Francie. Několik hodin poté se též zúčastnil veřejné akce, která měla tisíce diváků. Na obrovském veletrhu VivaTech miliardář vystoupil na pódium za pokřiku “Milujeme tě, Elone.” Musk zde vysvětloval své konání od doby, kdy koupil Twitter a které v médiích budí velké ohlasy a emoce. Zároveň zopakoval svá varování, že umělá inteligence se může strašlivě zvrtnout. “Mým důrazným doporučením je mít pro umělou inteligenci nějakou silnou regulaci,” prohlásil Musk. Evropské metropole se přetahují o investice jeho firmy Tesla vyrábějící elektromobily. Musk se setkal nejprve s italskou premiérkou Giorgií Meloniovou, která později na Twitteru napsala, že jejich rozhovory byly “plodné” a diskutovali o “inovacích a příležitostech”. O den později jednal s francouzským prezidentem Macronem, který již dříve slíbil “propagovat atraktivitu Francie a Evropy” jako investiční destinace. Musk a Macron se setkali již před měsícem, přičemž svérázný šéf společnosti SpaceX a firmy Neuralink (ta se zabývá implantací mozkových implantátů), poté prohlásil, že zvažuje velké investice ve Francii. Francouzský ministr pro technologie Jean-Noel Barrot pak podpořil spekulace, když americké televizi CNBC řekl, že bylo vynaloženo “mnoho úsilí a energie” na zajištění továrny Tesla pro Francii. Podle zpráv ze Španělska však Tesla plánuje postavit továrnu také v této zemi a o pobočku Tesly usiluje i Itálie.

Evropská stopa výrobce elektromobilů je zatím relativně malá, svůj první výrobní závod otevřela Tesla loni v Německu. Mnozí evropští představitelé a plutokraté se snaží s Muskem setkat tváří v tvář a vyjednat investice. Nejvíce diskutovanou obchodní operací a Muskovým počinem však nadále zůstává jeho akvizice sociální sítě Twitter, která stále fascinuje a mate pozorovatele. Tuto platformu miliardář odkoupil za 44 miliard dolarů, propustil velkou část zaměstnanců, podle médií umožnil návrat „pravicových konspiračních teoretiků“ a zavedl nejrůznější poplatky a zpoplatnění. Mnozí přispěvatelé pak z platformy odešli a Musk sám přiznal, že firma už nemá ani zdaleka takovou hodnotu, jakou zaplatil. V rozhovoru s Mauricem Levym, zakladatelem společnosti VivaTech, však uvedl, že Twitter posouvá “dobrým směrem”, a tvrdil, že se zbavil 90 % “botů a podvodů” a podobných věcí a 95 % materiálů zneužívajících děti. “Téměř všichni účastníci se vrátili nebo řekli, že se vrátí,” řekl. “Co se týče budoucnosti, cítím se optimisticky.” Musk je při rozhovorech notoricky známý jako ošemetný respondent, který má sklony k dlouhým pauzám, odbíhání od tématu a kódovaným narážkám na sex a drogy. Na pódiu v Paříži zahájil své vystoupení obvyklým chichotáním a vtipkováním a na otázku, v čem spočívá tajemství jeho drivu, odpověděl “v pervitinu”, načež rychle dodal, že žertuje. V Paříži také Musk poobědval s francouzským magnátem Bernardem Arnaultem, s nímž si střídá titul “nejbohatší muž světa”.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Steve Jurvetson from Los Altos, USA –  CC BY 2.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.