Švýcarsko je až příliš atraktivní pro organizovaný zločin

Policejní šéfka alpské země je vyzývána k rychlému jednání ve věci organizovaného zločinu v zemi. Zločinci to prý mají ve Švýcarsku příliš jednoduché.

Podle ředitelky Spolkového policejního úřadu (Fedpol) musí Švýcarsko začít jednat, protože se stalo příliš atraktivním cílem organizovaného zločinu. Organizovaný zločin je na evropské úrovni v plném proudu a evropské země naléhavě žádají Švýcarsko, aby v této oblasti urychleně jednalo. “Naši kolegové v Nizozemsku a Belgii nám říkají, abychom nečekali,” uvedla k problému ředitelka Fedpolu Nicoletta della Valle. “Mají pocit, že sami nebojovali dostatečně brzy a že Švýcarsko teď musí jednat hned.” Alpská země je podle ní pro zločinecké sítě atraktivní v mnoha oblastech. Nejen jako místo, kde se lze ukrýt, ale také jako centrum obchodu s drogami, zbraněmi a dokonce i lidmi, stejně jako vloupání a útoků na bankomaty. Della Valle tvrdí, že i když je organizovaný zločin v zemi stále poměrně diskrétní, je až příliš snadné ho tu páchat. Zde je k nahlédnutí index organizovaného zločinu v zemi helvétského kříže.

Aby bylo možno negativní trend v existenci a rozvoji zločineckého podhoubí zvrátit, je třeba zlepšit komunikaci – zejména výměnu informací mezi federální a kantonální úrovní. Současné poznatky o organizovaném zločinu v zemi mohou ukazovat pouze špičku ledovce. “To, že jsme například v některém regionu ještě neidentifikovali buňku ‘Ndranghety, neznamená, že tam žádná není,” říká šéfka Fedpolu s odkazem na italský syndikát organizovaného zločinu se sídlem v Kalábrii. Zdroje, které politici na řešení tohoto problému poskytli, jsou jedním z omezení současných snah o prosazování práva. “Všechny policejní složky v zemi musí stanovit priority vyšetřování podle dostupných zdrojů,” vysvětluje della Valle. “Nesmíme si nic nalhávat, musíme se rozhodovat.” Šéfka policie vyzývá především k většímu úsilí o prevenci prostřednictvím opatření, jako je deportace pachatelů trestné činnosti nebo zákaz vstupu do Švýcarska.

Ilustrační foto: Autor -© Yann Forget / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2058312

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.