Podniky stahují z Německa více peněz než kdykoli předtím a investují v zahraničí

Německý průmysl prožívá těžké období. Podniky zavírají zejména energeticky náročné závody.

V roce 2022 odteklo z Německa o 125 miliard eur více přímých investic, než bylo ve stejném období investováno ve Spolkové republice. Jedná se o rozdíl mezi investicemi německých podniků v zahraničí a zahraničních podniků v Německu. Tato suma představuje nejvyšší čistý odliv, jaký byl kdy v Německu zaznamenán. Podle údajů OECD se zejména zahraniční investice v Německu v poslední době téměř zcela zhroutily, upozornil Institut pro německé hospodářství (IW).

Německo stává stále méně atraktivním místem pro podnikání, jelikož trpí nedostatkem kvalifikované pracovní síly, vysokými cenami energií a narůstající byrokracií. Situaci neprospívají opatření jako je americký zákon o snížení inflace či unijní program NextGenerationEU, protože peníze tak proudí mimo Německo. Kromě toho německý exportní model již nefunguje tak dobře jako dříve tváří v tvář rostoucímu protekcionismu.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.