„Nikdy se nemůžete stát Západem“: Čína vyzývá sousední země k větší autonomii

V pondělí 3. července se ve městě Čching-tao ve východočínské provincii Šan-tung konalo Mezinárodní fórum pro třístrannou spolupráci 2023, kterého se účastnili Čína, Japonsko a Korejská republika, a na němž se zdůraznila budoucí spolupráce a výměny mezi zeměmi.

Nejvyšší čínský diplomat Wang I ve svém projevu v rámci fóra zdůraznil „důležitou roli třístranné spolupráce při řešení regionálních problémů, podpoře hospodářského růstu a porozumění mezi obyvateli Číny, Japonska a Korejské republiky“. Wang I uznal významné změny, kterými svět v současné době prochází, a vyzdvihl vedoucí úlohu, kterou tyto tři země hrají při utváření budoucnosti severovýchodní Asie.

Wang I také vyzval Japonsko a Jižní Koreu, aby se vrátily ke svým asijským „kořenům“, a obvinil USA z rozdmýchávání napětí.

„Nezáleží na tom, jak blond si obarvíte vlasy, jak špičatý si vytvarujete nos, nikdy se nemůžete stát Evropanem nebo Američanem, nikdy se nemůžete stát Zápaďanem,“ řekl Wang ve videu, které rozšířila čínská státní média. „Musíme vědět, kde jsou naše kořeny.“

Wang vyzval obě sousední země, aby „rozvíjely smysl pro strategickou autonomii, udržovaly regionální jednotu a stabilitu, bránily se návratu mentality studené války a osvobodily se od nátlaku a nadvlády“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.