Kazachstán se stal cestou pro zásobování ruské válečné mašinérie

Západní sankce mají Rusku zabránit v dodávkách pro armádu ze zahraničí, ale citlivá elektronika se do země stále dostává.

Obchodní statistiky ukazují velký nárůst dovozu dronů a mikroelektroniky do Kazachstánu od ruské invaze na Ukrajinu na začátku roku 2022. Vývoz dronů a mikroelektroniky z Kazachstánu do Ruska rovněž enormně vzrostl, uvedl Projekt hlášení organizovaného zločinu a korupce (OCCRP – Organized Crime and Corruption Reporting Project).

Reportéři vystopovali několik těchto dodavatelských řetězců přes Kazachstán – a zjistili, že vedou přes společnosti nově založené Rusy.

Teoreticky měl být dovoz dronů do Ruska přiškrcen západními sankcemi. V praxi je však zřejmé, že cesty k jejich pořízení zůstávají otevřené. A nejde jen o bezpilotní letouny. Do Ruska ze zahraničí proudí také pokročilé mikročipy – používané ve všem možném, od raket po odminovací roboty.

Reportéři z IStories, ruského partnera OCCRP, se vydali zjistit, jak k tomu dochází. V několika případech zjistili, že ruští občané, kteří tato zařízení prodávali již před válkou, založili nové zahraniční společnosti, které se pak staly součástí dodavatelského řetězce.

V roce 2021, před zahájením invaze v plném rozsahu, bylo do Kazachstánu dovezeno tak málo dronů, že se ani neobjevily v oficiálních údajích o dovozu a vývozu. V roce 2022 však země dovezla drony v hodnotě téměř 5 milionů dolarů, téměř výhradně z Číny – a vyvezla jich za 1,23 milionu dolarů do Ruska.

Také dovoz mikročipů prudce vzrostl: V roce 2021 bylo podle oficiálních statistik do Kazachstánu dovezeno 35 milionů dolarů těchto součástek, což je hodnota, která v posledních letech rostla jen mírně. V roce 2022 se dovoz více než zdvojnásobil na více než 75 milionů dolarů.

Současně se vývoz mikročipů z Kazachstánu do Ruska zvýšil ze zanedbatelných 245 000 dolarů na 18 milionů dolarů, tedy více než 70krát.

„Sankce jsou velmi závislé na tom, zda se všichni spojí,“ řekl Eric Woods, specialista na kontrolu vývozu z Centra Jamese Martina pro studium nešíření zbraní hromadného ničení na Middlebury College.

„Všechny společnosti by si měly řádně prověřit, s kým obchodují, zejména se známými centry, která se vyhýbají sankcím. Proto existují sekundární sankce a můžeme vidět, jak vlády tlačí na jiné vlády, aby se staly součástí jejich sankčních režimů. Větší prosazování sankcí by bylo dobrým signálem, který by zvýšil jejich dodržování.“

Země jako Kazachstán však mohou zjistit, že jejich prostor pro opatření je omezený, protože mají společnou hranici a dlouhou historii se svým mocným sousedem.

Podrobnosti najdete zde v angličtině.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.