Egypt trápí rekordní meziroční inflace

Severoafrická země se potýká s ekonomickými problémy – hospodářská krize a vysoká inflace trápí Egypťany čím dál více.

Podle oficiálních údajů zveřejněných začátkem července dosáhla roční míra inflace v Egyptě v červnu rekordní výše 36,8 %. Země se nachází uprostřed hospodářské krize, kterou ještě zhoršila situace v souvislosti s válkou na Ukrajině. Předchozí rekordní míra inflace ve výši 34,2 % z července 2017 následovala po prudké devalvaci měny země spojené se záchranným úvěrem od Mezinárodního měnového fondu (MMF). Letošní rekord podobně přichází po loňské záchranné půjčce od MMF. Egyptská libra ztratila za rok polovinu své hodnoty, což ještě více ztížilo podmínky pro domácnosti, protože ceny rostou. Ještě před současnou hospodářskou krizí žily podle Světové banky dvě třetiny ze 105 milionů obyvatel Egypta pod hranicí chudoby nebo těsně pod ní. Podle statistiky z roku 2016 žilo šest procent rodin s méně než čtyřmi členy v chudobě, zatímco 75 procent rodin, které se skládají z nejméně deseti a více členů, žilo v zoufalých podmínkách. 71 milionů lidí v Egyptě bylo závislých na státních dotacích na nákup potravinových potřeb. Nyní se hospodářská situace ještě vyhrotila.

Egypt je jedním z největších světových dovozců obilí. V loňském roce ceny pšenice prudce vzrostly, což destabilizovalo mezinárodní trhy. V Egyptě investoři stáhli miliardy v zahraniční měně, což způsobilo pokles dolarových rezerv země na 20 %. Od té doby rezervy vzrostly na 34,8 miliardy dolarů v březnu, včetně 28 miliard dolarů z vkladů bohatých spojenců země v Perském zálivu, což je o 500 milionů dolarů více než v únoru. Aby však dosáhly předválečné úrovně, musely by se zvýšit o 7 miliard dolarů. Egypt, který je podle ratingové agentury Moody’s jednou z pěti zemí na světě s největším rizikem nesplacení zahraničního dluhu, se v posledních letech musel spoléhat na pomoc od zemí Perského zálivu a MMF. Ten schválil půjčku ve výši 3 miliard dolarů Egyptu, jehož zahraniční dluh se za deset let více než ztrojnásobil a letos dosáhl rekordní výše 165,4 miliardy dolarů.

Ilustrační foto: Autor -Ibrahim.ID CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37836746

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.