Je Trump vyšetřován? Zatím to vůbec není jasné

Reuters. Jeden z členů právního týmu prezidenta USA Donalda Trumpa Jay Sekulow řekl v nedělním rozhovoru, že prezident nebyl vyšetřován kvůli bránění spravedlnosti. Když byl tlačen k přesnější odpovědi, řekl, že je to nejisté.

Naopak Trump sám se na svém Twitteru nechal slyšet, že “je vyšetřován”. Sekulow řekl k věci, že si nemůže být jistý, protože jeho tým nedostal žádnou formální informaci o tom, že by tomu tak bylo.

Pro subjekty federálního vyšetřování je v USA běžné, že o něm zejména v počáteční fázi nemají informace. Zdroj z okolí vyšetřování “ruské kauzy”  řekl, že vyšetřovatelé musejí shromáždit řadu důkazů před tím než může být garantován výslech prezidenta.

Prezident Trump odmítá, že by existovala mezi ním, jeho týmem a Ruskem jakákoliv tajná dohoda ohledně prezidentských voleb. Ruské vměšování je přitom součástí rozsáhlé kauzy, kterou vyšetřuje několik výborů Kongresu a několik federálních agentur.

V nedělním rozhovoru řekl Trumpův právník Sekulow, že prezident tweetoval o svém vyšetřování ve vztahu k informacím zveřejněným deníkem Washington Post. Ten minulý týden zveřejnil informace, že Trump je vyšetřován za bránění spravedlnosti. Sekulow dodal, že nemůže číst myšlenky zvláštního státního zástupce v této kauze. Rovněž veřejně kritizoval bývalého ředitele FBI Jamese Comeye, kterého prezident v květnu vyhodil. Vyšetřující tým ruské kauzy pod vedením Roberta Muellera, bývalého ředitele FBI, odmítl věc komentovat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.