V kosovských věznicích prý po protestech drží a mučí Srby, tvrdí jejich obhájci

Balkánské zápisky sledují další kolo napětí mezi Srby a Albánci v Kosovu po jarních nepokojích a protestech.

V Kosovu je přes léto relativní klid po bouřlivém jaru. Tehdy Srbové v severní části protestovali proti novým radním albánské národnosti, kteří v obcích Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok a Zvečan nahradili odstoupivší srbské starosty. Ti jako další Srbové z jiných institucí (policie, parlament a další) odstoupili na protest proti politice premiéra Albina Kurtiho.

Během jarních protestů zatkla kosovská policie několik Srbů a naposledy koncem června zatkla Nenada Orloviće, otce čtyř dětí, pro obvinění za útok během nepokojů na příslušníky jednotky KFOR. Podle srbských médií se jedná již o osmého zatčeného z jarních nepokojů. Zatčených Srbů je v kosovských věznicích daleko více a byli zatýkáni pro různé delikty, jako je tomu v případě bývalého starosty Štrpce Bratislava Nikoliće. Ten byl zatčen ještě v roce 2021 pro údajné přijímání úplatků a nedovolené držení zbraně.

Stejně jako v případě tohoto starosty rovněž dalších případech jejich advokáti tvrdí, že jejich zatčením, vězněním se jedná o porušování kosovských zákonů a že jde o diskriminaci na základě etnické příslušnosti. Dalším případem, kterým se zabývají především srbská média, je bývalý srbský kosovský policista Slađan Trajković, který se nachází již více než půl roku ve vězení pro údajné válečné zločiny proti civilnímu obyvatelstvu v letech 1998 a 1999. I albánští spoluobčané ale tvrdí, že je nevinen a že naopak v kritické době jako policista se snažil zabránit vzájemným útokům etnických skupin. Média tvrdí, že byl zatčen, když odmítl nadále sloužit v kosovské policii pod Kurtiho režimem.

Protest Srbska a Srbů žijících v Kosovu proti zadržování Srbů v kosovských věznicích sílí, když se na veřejnost dostaly zprávy o tom, že jsou jim ve vězení poskytovány nelidské podmínky a že jsou mučeni.

Oficiální žádost o jejich propuštění podal nyní srbský prezident Aleksandar Vučić, který uvedl: „Účelem žádosti k mezinárodnímu společenství je prosba na vytvoření tlaku, aby Srbové byli propuštěni na svobodu. Důvodem je to, že máme zprávy o jejich mučení a že srbští vězni těžce snáší podmínky, ve kterých se nachází. Bylo by tragédií, kdyby se něco přihodilo. Mělo by to nedozírné důsledky.“

Manželka vězněného Trajkoviće pro deník Politika uvedla, že její manžel během věznění zhubl o třicet kilo, nejsou mu podávány léky a pro bolesti se velice těžce pohybuje. Dále řekla, že všechny prosby mezinárodním institucím zůstaly pouze na papíře a návštěva příslušníků KFOR ve vězení byla pouhou formalitou.

Advokát Miodrag Brkljač, který obhajuje jednoho z obviněných pro násilí během jarních „bouří“ Srbů pro Politiku tvrdí, že režim v Kosově nadále pátrá, chce zatýkat další účastníky jarních nepokojů a obvinit je z terorismu.

Článek vychází ve spolupráci s webem Balkánské zápisky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.