Ruské exporty do Turecka se prudce snížily

V meziročním srovnání poklesl  v červnu dovoz ruského zboží do Turecka o 43 %. Na vině jsou klesající ceny komodit a také politika.

Dovoz ruského zboží do Turecka v červnu 2022 prudce klesl o 43 %, tj.  na nejnižší měsíční úroveň od konce „předsankčního“ roku 2021, uvedly noviny RBK. Analytici to přičítají především klesajícím cenám ruských surovin a politice.

Podle turecké statistiky dosáhl import z Ruska objemu kolem 2,9 miliardy dolarů, což je nejnižší číslo od října roku 2021. V červnu tak Rusko předstihla Čína na pozici největšího dodavatele zboží do Turecka (do konce roku 2022 bylo Rusko suverénně na prvním místě). Pokud se číslo dovozů z Ruska srovná s květnem letošního roku, činil propad 36 %.

Z dat TurkStatu vyplývá, že Turecko v uplynulém půl roce (leden-červen 2023) dovezlo do Turecka zboží v hodnotě 24,7 miliardy dolarů, což je o 10, 8 % méně než ve stejnou dobu v uplynulém roce.

Dovoz energií činil 60 % všech ruských dovozů do Turecka. V červnu se dovoz ruské ropy, ropných produktů, uhlí a zemního plynu snížil o celkem 20 % ve srovnání s květnem.

Podle údajů TurkStatu však činil dovoz ropy do země v červnu necelé 3 miliony tun, což je o 22 % více než v květnu (ale o 5 % méně než v červnu loňského roku). Celkový dovoz ropy v peněžním vyjádření ani dovoz ropy podle zemí původu Turecko nezveřejnilo, napsaly ruské noviny.

Podle ruské centrální banky se ve druhém čtvrtletí roku 2023 hodnota ruského vývozu zboží meziročně snížila o 33 %.  Pokles je způsoben snížením fyzického objemu dodávek v důsledku sankcí a také zpomalením ekonomického růstu globálně. Vliv měl také pokles cen některých komodit na světových trzích. Zejména vývoz ropy byl omezen embargem a cenovým stropem skupiny G7, uvedla banka.

Konkrétně pak lze snížení podílu Ruska na dovozech ropy do Turecka z 16,1 % v červnu 2022 na 11,2 % v červnu 2023 vysvětlit také poklesem cen. Referenční cena ropy Brent byla před rokem na svém maximu, v červnu 2023 poklesla o celkem 40 % ceny.

S ohledem na další energetické zdroje mohl být pokles dodávek působen jak sezónním poklesem poptávky, tak „hrami na politické scéně“. Podle ruských analytiků může Turecko uměle snížit nákup energií z Ruska a kompenzovat je jinými dodavateli například v souvislosti se spory ohledně obilné dohody, které zhoršily turecko-ruské vztahy v poslední době. Experti dále poukazují na to, že Turecko není tak závislé na dovozu ruských energií, nicméně má velký prospěch z jejich dalšího prodeje na světovém trhu. Americké sankce nepovažují zpracované ropné výrobky za výrobky ruského původu, i když základem pro jejich výrobu je ruská ropa.

Noviny také uvedly, že ke snížení dovozu došlo i v případě jiného zboží z Ruska. Poklesl dovoz železných kovů o 38 % na 299 milionů dolarů oproti květnu 2023, dovoz obilovin včetně zrnin ve srovnání s květnem poklesl 2,1krát na 240 milionů dolarů. Snížil se také dovoz ruského hliníku, a to celkem 2krát na 89 milionů dolarů ve srovnání s květnem 2023 a také dovoz ruské mědi, která poklesla dokonce 4,4krát na 87 milionů dolarů.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.