Medicína s rozmyslem

Michael Doubek vysvětluje, proč je budoucností medicíny moudře vybírat a přitom ji nepřipravit o účinnost.

Pokroky v medicíně jsou markantní. Medicína prodlužuje život kardiakům, diabetikům, lidem s rakovinou… Medicína nabízí prevenci řady chorob. Prodlužujeme-li ale život našim nemocným, neznamená to, že jsme schopni je plně vyléčit. Léčbu většina z nich stále potřebuje. Vyléčíme-li někomu rakovinu, je docela možné, že za několik let onemocní jinou rakovinou. Třeba proto, že má k nádorovým nemocem vrozené dispozice. Úspěchy medicíny tak vedou k tomu, že počet osob, které vyžadují zdravotnickou péči roste.

S narůstajícím počtem léčených narůstá množství prováděných vyšetření – laboratorních, rentgenologických, endoskopických… Má-li někdo zvýšené riziko vzniku rakoviny, měl by absolvovat jedno vyšetření každého půl roku, druhé vyšetření každoročně, třetí vyšetření každé dva roky. Ale protože se prodlužují objednávací doby na jednotlivá vyšetření, začíná se stávat, že intervaly doporučených vyšetření nelze dodržet. Počty vyšetření narůstají kvůli rostoucímu počtu nemocných, ale objednávací doby se prodlužují i kvůli nedostatku zdravotníků, a také proto, že řada vyšetření je požadována zbytečně. Vyšetření jsou nadměrně prováděna z alibismu, z obav, z pocitu, že více je lépe, pro klid duše, na nátlak pacienta, který na daném vyšetření trvá. Čas od času narazím na medicínskou zprávu od kolegy, která má několik stran, obsahuje výsledky množství vyšetření, ale na jejím konci chybí závěrečné rozuzlení případu. Z vlastní zkušeností vím, že laboratorní vyšetření, která následně sám hodnotím, indikuji daleko obezřetněji než vyšetření, která osobně nedělám.

Rostoucí přetížení zdravotnických zařízení povede zdravotníky stále častěji k tomu, aby si kladli otázky: Je dané vyšetření opravdu potřebné? Nepřevyšují jeho rizika prospěch z vyšetření? Co se stane, když vyšetření neprovedu? Odpovědi na tyto otázky budou stále častěji součástí doporučení pro diagnostiku a léčbu. Cílem bude udělat medicínu jednodušší, racionálnější, levnější, a přitom ji nepřipravit o účinnost.

Ve světě už jedenáct let probíhá medicínská kampaň Choosing Wisely, jejíž podstatou je heslo „méně je více“. O této kampani je sice čas od času i u nás slyšet (například o ní informoval MUDr. Dan Rakušan v časopisu Tempus Medicorum v listopadu 2022 na str. 34 a 35), ale většinou je u nás bohužel opomíjena. Stávající situace nás ale donutí, abychom čím dále více prováděli jen ta vyšetření, která mají pro konkrétního nemocného jasný přínos. Jinak jako zdravotníci sami sebe dostaneme do začarovaného kruhu. A to ani nemluvím o tom, kolik předepisujeme léků. Možná paradoxně situace, kdy je víc a víc léčiv nedostatkovým zbožím, pomůže, abychom i léčbu vybírali moudřeji.

Moudře vybírat, to je tedy heslo medicíny blízké budoucnosti, jinak se celý systém může sesypat. Ono to vlastně platí všeobecně, nejen jen pro medicínu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.