Pět nemocí z viktoriánské éry, které jsou na Západě zpět

Nemoci z doby románů Charlese Dickense, o kterých jsme si mysleli, že jsou vymýceny, jsou tu zpět. Pojďme se podívat, o které jde.

Endemická lepra na Floridě, hrozba desítek tisíc případů spalniček v Londýně a případy onemocnění syfilis vzrůstající o 50 procent (i více) v Irsku a Portugalsku. Toto není úryvek z viktoriánského románu, ale střízlivý snímek západního světa v roce 2023. Klesající míra proočkovanosti dětí, změny v chování a stravovacích návycích a změna klimatu přispěly k dokonalé bouři, kdy se nebezpečné nemoci, považované za odsunuté do minulosti, vrátily do zemí, které je dříve prakticky eliminovaly. Kromě toho jsou bakterie stále odolnější vůči našim antibiotikům, což znamená, že jeden z nejvíce transformačních léků za posledních 100 let je nyní ohrožen. Mnohé z epidemií předchozích staletí dokázaly národy eliminovat prostřednictvím koordinovaných očkovacích kampaní, chytrých zpráv o veřejném zdraví a zavedení účinných moderních léků. 21. století tedy zaznamenalo velký pokrok a obrat. S pandemií COVID-19 a nástupem „éry globálního varu“ se zdravotní systémy vracejí zpět, pokud jde o řešení některých z nejstarších nemocí. Zde je pět nemocí, které se vrátily:

Spalničky. Jsou jednou z nejnakažlivějších lidských nemocí, každé dva až tři roky přicházely v epidemiích a způsobily více než 2 miliony úmrtí. To vše se změnilo, když takzvaný otec moderních vakcín John Franklin Enders vyvinul vakcínu. První bodnutí bylo licencováno v roce 1963 a následovalo rozsáhlé očkování. Protože je však nemoc natolik infekční, imunita v komunitách musí být opravdu vysoká – na 95 procent – aby se nemoc zastavila. V současné době se těchto čísel nedosahuje a výsledkem jsou ohniska po celé Evropě a rostoucí počet případů. V posledních letech ztratily Spojené království, Řecko, Česká republika a Albánie status bez spalniček. Pouhé dva měsíce do roku 2023 bylo v evropském regionu již 900 případů spalniček, což je více než celkový počet z roku 2022. Nizozemsko varovalo, že snížení pokrytí v zemi znamená, že je pravděpodobnější, že se spalničky znovu objeví. Agentura pro zdravotní bezpečnost v Londýně v červenci uvedla, že hlavní město je připraveno na desítky tisíc případů kvůli nižším úrovním proočkovanosti během několika let, ke kterým se přidala pandemie. Údaje z Londýna vykreslují „otřesný obraz“, řekl Andrew Pollard, ředitel Oxford Vaccine Group. „Nesmíme podceňovat vážnost tohoto poselství,“ řekl tehdy.

Syfilis. Pohlavně přenosné bakteriální onemocnění, které lze léčit penicilinem, pokud je zachyceno včas. Pokud ne, postupuje ve fázích, přičemž první je nebolestivý vřídek, druhou pak vyrážka s dalšími příznaky, jako je horečka nebo únava, a třetí latentní stadium, kdy bakterie zůstávají v těle, ale nezpůsobují problémy. Konečná fáze může nastat desítky let po první infekci a může poškodit orgány a vést ke smrti. Odhaduje se, že na konci 18. století měl syfilis v polovině 30. let více než jeden z pěti Londýňanů. Agentura pro zdravotní bezpečnost země nyní opět zaznamenává masivní nárůsty, přičemž počet případů v roce 2022 — 8 692 — je největší roční počet od roku 1948. A nejde jen o Spojené království. Nejnovější každoroční epidemiologický průzkum Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí ukazuje, že případy v EU a EHP jsou na vzestupné trajektorii. Nejvyšší míra v roce 2019 byla na Maltě následovaná Irskem. Díky všudypřítomným seznamovacím aplikacím a vzestupu chemsexu jsou příležitostná sexuální setkání snazší než kdy dříve. Ale není to jen rizikovější chování, které způsobilo nárůst. Předpokládá se, že za nárůst mohou také škrty ve službách sexuálního zdraví – například 1 miliarda liber v Anglii.

Dna. Nemoc králů je zpět a tentokrát netrápí pouze příznivce královského hodování na červeném mase a alkoholu. Dna je bolestivý typ artritidy, kdy se kolem kloubů – často palce u nohy, tvoří malé krystaly. Případy na celém světě přibývají, přičemž v letech 1990 až 2017 zaznamenaly nejvyšší nárůsty odhadů prevalence dny USA a Kanada. Mezi rizikové faktory dny patří mužské pohlaví, obezita, zdravotní problémy, jako je vysoký krevní tlak a cukrovka a konzumace potravin s vysokým obsahem fruktózy. Zvyšuje se také v souladu s konzumací alkoholu. Vzhledem k tomu, že míra obezity v evropském regionu nevykazuje žádné známky zpomalení, zdá se, že nemoc králů možná v dohledné době nezmizí.

Malomocenství. Závažné kožní onemocnění způsobené bakterií, které vede k poškození nervů a ztrátě citlivosti v kůži, očích a nosu, je něco, co by jen málo lidí žijících v západních zemích kdy vidělo. Do teď. Nová kazuistika totiž naznačuje, že lepra se mohla stát endemickou na Floridě v USA. Počet hlášených případů se v posledních deseti letech více než zdvojnásobil v jihovýchodních státech USA. Historicky byla politika posílat lidi s touto nemocí na vzdálené karanténní ostrovy, známé jako kolonie malomocných. Nyní se dá vyléčit několikaměsíční multimedikamentózní terapií a včasné zachycení může zabránit invaliditě.

Malárie. Malárie nebyla vždy nemocí, která se vyskytovala pouze v tropických oblastech Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Případy byly pozorovány v bažinatých oblastech Paříže a podél londýnské řeky Temže, přičemž italská Sardinie zaznamenala koncem 19. století 300 úmrtí na 100 000 obyvatel. Evropě se podařilo vymýtit malárii pomocí obrovského poválečného programu postřiků insekticidy, odvodňování bažin a medikamentózní terapie. Zatímco malárie se do regionu ještě plně nevrátila – s výjimkou několika místně přenášených případů – nárůst dalších nemocí přenášených komáry, jako je dengue a virus západonilské horečky, by měl být vnímán jako blikající varovný signál. Na druhé straně Atlantiku vydalo v červnu Americké centrum pro kontrolu a prevenci nemocí varování o několika lokálně získaných případech malárie. Pokud jde o osud Evropy, šéf Globálního fondu pro boj s AIDS, tuberkulózou a malárií Peter Sands uvádí, že s přibývajícími extrémními povětrnostními jevy v regionu „může Evropa jednoduše spatřit návrat malárie“.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.