Čína prohlásila na nových oficiálních mapách části Ruska za své území

Nová sada map není v souladu s dohodou o hranicích mezi Ruskem a Čínou z roku 2008.

Čínská státní standardní mapová služba představila sadu geografických map pro rok 2023, na kterých je poprvé část území Ruské federace označena jako součást Číny. Jedná se o Velký Ussurijský ostrov na řece Amur. Nové čínské mapy si všimla ruská média, například server RBK.

Podle smlouvy mezi Ruskem a Čínou z roku 2008 byl ostrov rozdělen mezi obě země. Na nové oficiální mapě Číny je celý ostrov označen jako nejvýchodnější bod čínského území. Ve vysvětlivce se zdůrazňuje, že „mapa je vytvořena v souladu s národními standardy pro kreslení hranic Číny a dalších zemí světa“.

Oficiální sada map bude použita v různých mediálních materiálech, včetně zpráv, knih a propagačních materiálů. Mapy lze rovněž použít jako základní referenční informace.

Velký Ussurijský ostrov má rozlohu 327 až 350 km2 v závislosti na stavu vody v řece. Od počátku 19. století probíhal dlouhý boj mezi Ruskem a Čínou o jeho ovládnutí. Ve 20. a 30. letech 20. století ostrov „vzala pod svou ochranu“ sovětská vojska.

Po rozpadu Sovětského svazu zůstal ostrov pod jurisdikcí Ruské federace. Zvláštní zájem o území měla Čína, která se o jeho status přetahovala od roku 1964. V roce 2008 předala Ruská federace Číně západní část Velkého Ussurijského ostrova a další území. Odborníci tehdy poukazovali na dlouhodobý zájem Moskvy na stabilních vztazích mezi oběma zeměmi.

Kromě Velkého Ussurijského ostrova označila Čína na mapách jako své území indický stát Arunáčalpradéš a pohraniční oblast Aksajčin. Indické ministerstvo zahraničí již proti tomu u Pekingu protestovalo.

Ruská reakce na tyto informace byla umírněná. Předseda Mezinárodního výboru Rady federace Grigorij Karasin řekl rozhovoru pro Lentu: „Není třeba spěchat a dělat ukvapené závěry o zahrnutí ruského území do čínských map.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.