Nový pan Green Deal? Bývalý zaměstnanec ropného koncernu má nahradit Timmermanse

S Fransem Timmermansem opouští evropskou scénu těžká váha klimatické politiky. Na adresu jeho jmenovaného nástupce se ozývá ostrá kritika.

Timmermans spolu s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou prosadil Zelenou dohodu, přesvědčil hlavy států, podnikatele a ministry zahraničí o historickém paktu o změně klimatu a energetiky.

Nyní se má stát novým eurokomisařem pro klima nizozemský ministr zahraničí Wopke Hoekstra – k tomu je ale ještě zapotřebí souhlas Evropského parlamentu a členských států, upozornil německý Spiegel. To by se pro sedmačtyřicetiletého Hoekstra mohlo stát nepříjemným, neboť se na jeho nominaci snáší velká kritika, mimo jiné proto, že nemá prakticky žádné zkušenosti s klimatickou politikou. Ještě před rokem byl nizozemským ministrem financí, předtím pracoval pro poradenskou společnost McKinsey & Company zabývající se managementem a před 20 lety pro ropnou společnost Shell.

Podle Mezinárodní sítě investigativních novinářů (ICIJ) se Hoekstra objevil v souvislosti s aférou Pandora Papers. Podle ní měl politik podíl ve fiktivní společnosti na Britských Panenských ostrovech. Jednalo se o investiční klub, který financoval východoafrickou safari společnost. Hoekstra se za to omluvil a tvrdil, že o ničem nevěděl.

Dokonce i v jeho vlastní straně, křesťanskodemokratické CDA, se proti němu objevily protesty. Petici proti jeho jmenování podepsalo v pátek ráno již více než 35 000 lidí. Píše se v ní, že Hoeskstra se jako ochránce klimatu nevyznamenal ani v době, kdy byl ministrem financí, ani jako ministr zahraničí.

Podle Ursuly von der Leyenové však „Hoekstra prokázal silnou motivaci pro tuto funkci a velké odhodlání pro Evropskou unii. Má také odpovídající profesní zkušenosti pro tuto funkci,“ jak je uvedeno v prohlášeníEvropské komise. „Jeho vládní zkušenosti budou velkým přínosem zejména pro evropskou klimatickou diplomacii v období před konferencí COP28 a pro financování v oblasti klimatu, jakož i pro provádění legislativních nástrojů souvisejících s klimatem. Pan Hoekstra během rozhovoru zdůraznil své odhodlání pokračovat v ambiciózní klimatické politice a zachovat sociální rovnováhu ve všech nezbytných společných snahách na cestě ke klimatické neutralitě,“ sdělila dále.

Kritika

Jmenování Hoekstra se nepozdává levicovému uskupení v Evropském parlamentu, jak vyplývá z oznámení na webu The Left.

„Frans Timmermans přesvědčivě hájil zájmy veřejnosti na silné a účinné legislativě v oblasti klimatu. Jeho odchodem z Evropské komise vzniká mezera, kterou navrhovaný kandidát Wopke Hoekstra není schopen zaplnit. Naklonění politické rovnováhy ve prospěch politické pravice je nepochopitelné. Jmenování kandidáta Evropské lidové strany (EPP) na místo sociálního demokrata je od nizozemského premiéra Marka Rutteho krajně nesportovní. Abychom se postavili pokusům konzervativců a krajní pravice o rozmělnění klimatické politiky, je zapotřebí silného zastánce evropské Zelené dohody, nikoliv zástupce zpátečnické koalice,“ vysvětlují spolupředsedové Levice Manon Aubryová (La France insoumise, Francie) a Martin Schirdewan (DIE LINKE, Německo).

„Globální krize klimatu a biologické rozmanitosti se prohlubuje, zatímco tolik potřebná opatření pro ekologičtější, sociálně a k zvířatům šetrnější Evropu jsou pod silným tlakem lobbistů korporací a jejich politických zástupců. Wopke Hoekstra je bývalým zaměstnancem společnosti Shell a členem strany, která se systematicky snaží sabotovat důležité části evropské zelené dohody, jako je zákon o obnově přírody,“ říká levicová poslankyně Evropského parlamentu Anja Hazekampová (Partij voor de Dieren, Nizozemsko).

Skupina Levice se zasazuje o sociálně spravedlivý přechod, protože změna klimatu je třídní boj. Změnu klimatu z velké části podporuje kapitalistický ekonomický systém, který upřednostňuje krátkodobé zisky několika málo osob a bezohledně vykořisťuje zdroje planety.

Ilustrační foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.