Propagátor Green Dealu se chce stát premiérem

Šéf Zelené dohody EU Frans Timmermans ve čtvrtek prohlásil, že se bude v listopadových nizozemských volbách ucházet o vedení společné kandidátky socialistů a zelených, což by mohlo znamenat jeho odchod z Evropské komise.

„Chci se stát premiérem, protože věřím, že společně můžeme dělat politiku jinak, než tomu bylo v minulých letech. Jsem přesvědčen, že společně můžeme opět zajistit, aby trh sloužil lidem, a ne naopak, a abychom spolu jednali čestněji,“ uvedl Timmermans. Zatím však nebylo rozhodnuto, zda bude skutečně kandidovat.

Předčasné volby byly vypsány poté, co dlouholetý premiér Mark Rutte oznámil na začátku měsíce odchod z politiky po pádu své vlády.

Timmermans působí v Komisi od roku 2014. V roce 2019 se stal výkonným místopředsedou odpovědným za Evropskou Zelenou dohodu (Green Deal).

Tato zpráva znamená možný odchod architekta a nejsilnějšího zastánce snahy Evropy o vymýcení emisí skleníkových plynů a odklon ekonomiky od fosilních paliv.

Michael Bloss, německý poslanec Evropského parlamentu za Zelené, uvedl, že Timmermansův návrat do národní politiky znamená, že Komise „ztrácí svého vizionáře, který stál u zrodu Zelené dohody“.

Dodal: „Úspěchy Zelené dohody jsou historické. Dosáhla mnoha úspěchů pro zelenější a spravedlivější budoucnost. Nizozemsko má štěstí, že je zpět.“

Timmermansův odchod přichází také v klíčovém okamžiku pro Zelenou dohodu. Na příští rok jsou naplánovány volby do Evropského parlamentu a klimatické cíle bloku (i Timmermans osobně) se staly terčem útoků evropských konzervativců, kteří považují jeho ambice za přehnané.

„Nebude nám chybět,“ řekl italský krajně pravicový lídr Matteo Salvini. „Tento pán napáchal mnoho škody, doufáme, že nizozemští voliči s ním naloží tak, jak si zaslouží.“

„Timmermans byl těžkou politickou vahou Zeleného údělu,“ řekl Thomas Pellerin-Carlin, energetický expert a ředitel Institutu pro klimatickou ekonomiku. „Po jeho odchodu je otázkou, kdo – pokud vůbec někdo – může tyto pozice zastoupit v době, kdy Komise musí ještě protlačit mnoho dokumentů týkajících se Zelené dohody.”

Až se Timmermans vrátí do nizozemské politiky, bude čelit podobnému střetu mezi klimatickými cíli a konzervativci a zemědělci, kteří se obávají jejich dopadu na ekonomiku a zemědělství.

Nové volby se mají konat 22. listopadu. Timmermans je zatím jediným kandidátem aliance levicových stran. Zájemci se však mohou hlásit až do začátku srpna. Kromě Timmermanse se v poslední době diskutuje také o rotterdamském starostovi Ahmedu Aboutalebovi a amsterdamské radní Marjolein Moormanové. O tom, kdo se nakonec stane hlavním kandidátem, se rozhodne 22. srpna.

Psali jsme:

Ilustrační foto: FinnishGovernment, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.