Indie plánuje změnit anglický název země

Indická vláda chce své zemi vrátit předkoloniální název, ten současný je „symbolem otroctví“.

Podle listu The Economic Times plánuje indická vláda Nárendry Módího vrátit Indii její historický název Bhárat. List to napsal s odvoláním na své zdroje. Podle informací předloží indické úřady příslušné usnesení na mimořádném zasedání parlamentu ve dnech 18. až 22. září.

„Článek 1 ústavy nyní může znít: Bhárat, tedy Indie, je svazem států,“ uvedl na svém profilu na sociální síti předseda indického parlamentu Džajram Rameš. Poznamenal také, že pozvánky na večeři skupiny G20 byly odeslány již jménem prezidenta Bháratu.

„Britové přejmenovali Bhárat na Indii. Naše země je známá jako Bhárat již tisíce let. Je to historický název země, který se nachází ve starých sanskrtských textech. Název Indie byl koloniálním názvem, a tedy symbolem otroctví. Název Indie by měl být z ústavy vyškrtnut,“ uvedl člen horní komory indického parlamentu.

Podle ústavy má Indie dva úřední jazyky: angličtinu a hindštinu. V angličtině se země nazývá India, zatímco v hindštině Bhárat, uvedl indický list.

Nápad přejmenovat zemi podporuje většina vládních politiků, nicméně současná opozice se k ní staví spíše negativně. Podle jejího lídra a současného předsedy Indického národního kongresu Mallikarjuna Kharge se jedná o krok, který je „odváděním pozornosti a rozptýlením“.

Další informace najdete zde (anglicky).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.