Turecko mělo nakupovat uhlí z Ruskem anektované Ukrajiny

Podle ruských celních údajů, které prověřila agentura Reuters, bylo letos do Turecka, člena NATO, vyvezeno uhlí vytěžené v oblastech anektovaných Ruskem v hodnotě nejméně 14,3 milionu dolarů.

Od února do července 2023 dorazilo do Turecka přibližně 160 400 tun uhlí z anektovaných východoukrajinských regionů Doněck a Luhansk, ukázaly údaje. Tři výrobci uvedení v celních údajích agentuře Reuters potvrdili, že v tomto období odeslali uhlí z těchto dvou regionů do Turecka.

Na rozdíl od Spojených států a Evropské unie Turecko neomezilo obchod s Ruskem ani s oblastmi Ukrajiny kontrolovanými Moskvou. Washington varoval společnosti, aby nepomáhaly Rusku vést válku proti Ukrajině nebo obcházet sankce.

Od zahájení invaze Moskvy v únoru 2022 Turecko – člen NATO, který podporuje snahy Kyjeva o odražení Ruska – opakovaně prohlásilo, že uznává územní celistvost Ukrajiny. Ankara hrála klíčovou roli při zprostředkování nyní již neplatné dohody mezi válčícími zeměmi, která umožňovala vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře.

Z dat poskytovatele údajů o komerčním obchodu, které prověřila agentura Reuters, vyplývá, že od února do července směřovalo do Turecka uhlí od nejméně deseti producentů. Z informací vyšlo najevo, že Turecko bylo největší vývozní destinací uhlí z anektovaných regionů, což představovalo 95 % dodávek v tomto období.

Turecko, které je významným spotřebitelem a dovozcem uhlí, se vymyká celosvětovému trendu a zvyšuje podíl uhlí na výrobě elektřiny. V první polovině letošního roku vyrobilo 31,5 milionu megawatthodin (MWh) elektřiny z dováženého uhlí, což je o čtvrtinu více než ve stejném období roku 2022, ukazují oficiální údaje.

Prodejci uhlí jsou registrováni v Rusku a na anektovaných ukrajinských územích, jak uvádí databáze ruských společností Spark agentury Interfax.

Kupujícími byly společnosti registrované v Hongkongu, Spojených arabských emirátech a offshorových jurisdikcích včetně Belize a Britských Panenských ostrovů, ukázaly celní údaje. Na seznamu nebyly uvedeny žádné turecké společnosti.

Agentuře Reuters se nepodařilo najít kontakty na kupující ani zjistit, kdo byli koneční příjemci.

Celý článek najdete zde v angličtině.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.