Valné shromáždění OSN: Etiopie vyzývá k „obnovené globální solidaritě“

Místopředseda etiopské vlády vystoupil v sobotu 23. září na 78. zasedání Valného shromáždění OSN s návrhy nových geopolitických řešení.

Demeke Mekonnen Hassen, stávájící ministr zahraničních věcí Etiopie a též její vicepremiér ve svém projevu v OSN zdůraznil, že k uvolnění afrického potenciálu je zapotřebí domácích i zahraničních finančních prostředků. Dodal, že “mezinárodní finanční architektura by měla být reformována se zvláštním zřetelem na potřeby a priority Afriky a na pořadu dne by mělo být urychlené řešení dluhové krize Afriky (řada zemí dluží především MMF a usiluje o restrukturalizaci tohoto dluhu) a poskytnutí dalších finančních prostředků na rozvoj”. Vyzval též členské státy, aby upřednostnily globální partnerství před geopolitickým soupeřením. Vyjádřil rovněž “vážné znepokojení” nad hrozbou jaderných zbraní a vyzval ke spolupráci s cílem zajistit, aby nové technologie, jako je umělá inteligence, byly využívány zodpovědně.

Pokud jde o globální bezpečnost, etiopský představitel zdůraznil potřebu systému, který respektuje suverenitu členských států a předchází konfliktům. “Etiopie vyzývá všechny členské státy, aby se znovu zavázaly k dodržování Charty OSN. Zachování současného stavu neprospěje našemu společnému zájmu, kterým je zajištění míru a prosperity. Měli bychom společně usilovat o inkluzivní mnohostranný systém, abychom obnovili naši globální solidaritu.” Místopředseda vlády východoafrické země uvítal mírovou dohodu z Pretorie, která ukončila konflikt v severní Etiopii; označil ji za “ztělesnění ‘afrických řešení afrických problémů'”. Za “naprostou nutnost” rovněž označil reformu Rady bezpečnosti.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.