Západní Evropa se obává horečky dengue

Podle nejnovějších údajů ECDC se komár druhu Aedes albopictus, který je známým přenašečem virů chikungunya a dengue, usazuje v Evropě dále na sever a západ.

Evropa zažívá trend oteplování, kdy se vlny veder a povodně stávají častějšími a závažnějšími a léta jsou stále delší a teplejší. To vytváří příznivější podmínky pro invazní druhy komárů, jako jsou Aedes albopictusAedes aegypti. Před deseti lety, v roce 2013, se komár Aedes albopictus usídlil v 8 zemích EU/EHP, přičemž zasaženo bylo 114 regionů. Nyní, v roce 2023, se tento komár vyskytuje ve 13 zemích a 337 regionech. Změna klimatu a migrace způsobují, že se komáři, kteří přenášejí horečku dengue a další nemoci, jako je chikungunyazika, usazují v Evropě. V roce 2022 bylo v Evropě zaznamenáno více případů lokálně získané horečky dengue než za celé předchozí desetiletí. Tento nárůst znamená jak hrozbu pro veřejné zdraví, tak odpovídající tržní příležitost pro vakcíny a léčbu horečky dengue, která by měla podnítit farmaceutický průmysl k posílení investic do této opomíjené nemoci. Ačkoli horečka dengue obvykle vede k mírným nebo žádným příznakům, může vést i k vysoké horečce, silným bolestem hlavy a zvracení. Těžká forma dengue může způsobit krvácení z dásní, bolesti břicha i smrt. Také komár Aedes aegypti, o němž je známo, že přenáší viry dengue, chikungunya i virus žluté zimnice, zika a potenciálně i západonilský virus, se od roku 2022 usídlil na Kypru a může se dále šířit do dalších evropských zemí.

Nejnovější roční údaje Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí ukazují, že v roce 2022 bylo v Evropě zaznamenáno 71 případů lokálně získané horečky dengue: 65 ve Francii a šest ve Španělsku. Komár se zatím vyskytuje převážně v jižní Evropě, ale obavy vzbuzuje na celém kontinentu. Poslední srpnový den brzy ráno zažili Pařížané poprvé praktiku, která se obvykle používá jen v tropických oblastech – úřady provedly fumigaci města proti komárům tygrovaným. Lidé pracující ve zdravotnictví a výzkumu v této oblasti potvrdili, že je zde nárůst výskytu horečky dengue. V Belgii národní institut pro výzkum veřejného zdraví Sciensano dokonce spustil aplikaci, do které mohou občané posílat fotografie všech asijských tygřích komárů, které spatří. Nejnovější zprávy uvádějí přibývání případů horečky dengue ve Švýcarsku. Federální úřad pro veřejné zdraví zde tento týden uvedl, že od začátku roku bylo v alpské zemi hlášeno 154 případů horečky dengue, zatímco v roce 2022 to bylo 68 případů. Úřad veřejného zdraví tento nárůst přičítá obnovení cestování. Kromě horečky dengue prudce vzrostl také počet případů horečky chikungunya, a to ze 2 případů hlášených v roce 2022 na 17 v letošním roce. Stejný trend má i počet případů malárie, kdy do 38. týdne letošního roku bylo zaznamenáno 272 případů, zatímco loni to bylo 241 případů. “V posledních letech jsme byli svědky geografického šíření invazních druhů komárů do dříve nezasažených oblastí v EU/EHP,” uvedla Andrea Ammonová, ředitelka ECDC (evropského centra pro prevenci nemocí). “Pokud bude tento trend pokračovat, můžeme očekávat více případů a případně i úmrtí na nemoci, jako jsou viry dengue, chikungunya a Zika a za určitých okolností i západonilský virus. Úsilí je třeba zaměřit na způsoby kontroly populací komárů, posílení dozoru a prosazování osobních ochranných opatření.”

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.