Které společnosti vlastní nejvíce satelitů?

Na oběžné dráze kolem Země obíhá téměř 7 000 družic, které plní důležité funkce, jako je komunikace, navigace a vědecký výzkum.

Jen v roce 2022 se uskutečnilo více než 150 startů, při nichž byly do vesmíru vyslány nové přístroje, a v příštím desetiletí se jich očekává mnohem více.

Komu však tyto objekty patří? V grafu využil web Visual Capitalist údaje organizace Union of Concerned Scientists, aby upozornil na lídry v oblasti satelitních technologií.

Dominance společnosti SpaceX ve vesmíru

Společnost SpaceX, vedená Elonem Muskem, je bezpochyby lídrem v oboru a v současné době provozuje největší flotilu satelitů na oběžné dráze – přibližně 50 % z celkového počtu satelitů na světě.

Společnost letos uskutečnila již 62 misí, čímž překonala jakoukoli jinou společnost nebo stát, které vysílají internet a poskytují globální internetové připojení.

Zákazníci Starlinku obdrží malou satelitní anténu, která se sama nastaví tak, aby se přizpůsobila satelitům Starlinku na nízké oběžné dráze.

Na druhém místě je méně známá společnost, britská OneWeb Satellites. Tato společnost se sídlem v Londýně počítá mezi své investory vládu Spojeného království a poskytuje vysokorychlostní internetové služby vládám, podnikům a komunitám.

Stejně jako mnoho dalších satelitních operátorů se OneWeb při vypouštění svých satelitů spoléhá na společnost SpaceX.

Navzdory dominantnímu postavení společnosti Starlink v tomto odvětví bude společnost v nadcházejících letech čelit silné konkurenci. Projekt Kuiper společnosti Amazon plánuje do roku 2029 rozmístit 3 236 satelitů, které budou konkurovat síti společnosti SpaceX. První z flotily by mohl být vypuštěn již v roce 2024.

Vzestup čínského vesmírného programu

Po předních soukromých společnostech vlastní významnou část družic na oběžné dráze Země také vlády. Po sečtení satelitů vlastněných společnostmi i vládními agenturami dohromady zůstávají na prvním místě Spojené státy.

Americké výdaje na kosmické programy dosáhly v roce 2022 výše 62 miliard dolarů, což je pětkrát více než u druhé Číny.

Čína však v posledních 20 letech svůj vesmírný program zrychlila a v současnosti má na oběžné dráze nejvyšší počet družic patřících přímo vládním agenturám. Většina z nich slouží k pozorování Země, komunikaci, obraně a technologickému vývoji.

Poptávka po satelitech v průběhu desetiletí poroste

Přestože je internet ve velkých metropolích a vyspělých zemích považován za samozřejmost, každý třetí člověk na světě jej nikdy nepoužil.

Kromě toho se očekává, že rostoucí poptávka po datech a nástup nových, nákladově efektivnějších satelitních technologií budou představovat významné příležitosti pro soukromé kosmické společnosti.

V této souvislosti se předpokládá, že poptávka po družicích se v příštím desetiletí zčtyřnásobí.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.