Na oběžnou bránu byl vynesen rekordní počet satelitů

Raketa Falcon firmy SpaceX vynesla na oběžnou dráhu rekordních 143 družic najednou.

Došlo k překonání světového rekordu v počtu satelitů vynesených do vesmíru jednou raketou. Raketa Falcon soukromé firmy SpaceX vynesla na oběžnou dráhu 143 satelitů všech tvarů a velikostí. Předcházející rekord se týkal indické rakety s 104 satelity na palubě.

Jedná se o další projev strukturálních změn v rámci vesmírných aktivit, do kterých se zapojuje stále více aktérů, včetně těch soukromých. Vzhledem k tomu, že firma SpaceX nabízí přepravu družic na oběžnou dráhu za pouhý 1 milion dolarů, obchodní příležitosti se budou rozšiřovat.

Raketa Falcon vynesla 143 satelitů na 500 km vysokou dráhu, která vede od pólu k pólu. Jednou z nevýhod podobné velké „ridesharové“ (společně sdílené) mise je skutečnost, že družice se pohybují směrem, kterým letí raketa, což pro některé nemusí být ideální.

Uplynulou neděli využily možnost vynesení družice na oběžnou dráhu například firmy Iceye z Finska, Capella a Umbra z USA a iQPS z Japonska. Jde o start-upy, které na obloze vytvářejí konstelace, jež na zem posílají rychle se opakující snímky. Výhodou je, že ve srovnání s optickými kamerami dokážou tyto družice a jejich technologie proniknout přes mraky. To znamená, že dnes je možné jakoukoliv změnu na planetě zachytit satelitním snímkem téměř okamžitě.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.