Ruský satelit budí obavy z nových „hvězdných válek“ ve vesmíru

Američané tvrdí, že Rusko ve vesmíru testovalo satelitní zbraň, Moskva to ale odmítá. Bezpečnost ve vesmíru se stává důležitým tématem.

Ruský satelit Kosmos 2543 údajně provedl 15. července utajovaný test vystřelení projektilu ve vesmíru, napsaly Financial Times 3. srpna 2020 (strana 2). Ruská strana ale podobný test popírá.

Satelit Kosmos 2543 budí pozornost USA od momentu, kdy se objevil na orbitě Země, americké úřady satelit dlouhodobě sledují. Obavy vyvolalo, když se přiblížil k americkému špionážnímu satelitu. Podle informací amerických představitelů nyní tento ruský satelit vystřelil neznámou střelu. Potvrdila se tím podezření Američanů, že nejde o běžný satelit.

Rusko odmítá, že by se jednalo o test nové zbraně. Mezinárodní pozorovatelé mají nicméně obavy, že se vesmír stane novým bitevním polem boje o globální strategickou nadvládu v duchu „hvězdných válek“ prezidenta Ronalda Reagana z 80. let 20. století. Obavy se týkají bezpečnosti kritické satelitní infrastruktury od GPS až po navigaci jaderných zbraní.

Podle osloveného amerického experta Christophera Forda už došlo k tomu, že „Rusko a Čína obrátily oblast vesmíru v bojiště“. Rusko podle něj už dvakrát vystřelilo ze satelitních zbraňových systémů. Krátce poté, co Rusko odmítlo americké obvinění, že provedlo vojenský test, se ve Vídni sešli představitelé obou zemí k jednání o vesmírné bezpečnosti. Mělo jít o produktivní jednání, nicméně případná dohoda o regulaci zbraní ve vesmíru bude otázkou delší doby. Rusko přitom o dohodu o regulaci zbraní ve vesmíru bezvýsledně usiluje posledních deset let. USA vedou podobné rozhovory i s Čínou.

Trumpovy USA chtějí namísto mírové dohody uplatnit ve vesmíru válečná pravidla platná na Zemi. Přejí si také provoz nové „horké linky“ pro krizovou komunikaci v případě konfliktu ve vesmíru. Hlavním zdrojem nesouladu je to, že USA si přejí „neomezený přístup“ k vesmíru, zatímco Rusko i Čína nezávisle na sobě navrhují omezení proti-satelitních zbraní ve vesmíru. Tyto návrhy ale další oslovená britská expertka Beyza Unalová považuje za problém: Rusko a USA totiž nemluví stejným jazykem ve vztahu k pojmu „mírové jednání“ ve vesmíru.

Globální velmoci dlouho viděly vesmír jako potenciální bitevní pole, jak ukazuje příklad „hvězdných válek“ v době studené války. Dnes Spojené státy vnímají vesmír jako válečný prostor a do vesmíru projektují bojové akce jako součást simulací budoucích konfliktů. I Rusko má strategické velení, které zahrnuje vesmír.

Nicméně k narušení činnosti satelitů nejsou potřeba sofistikované zbraně. Satelity jsou křehké, stačí je poškodit kolizí, takže myšlenka zákazu zbraní ve vesmíru je zavádějící, potřebná jsou naopak pravidla jednání či chování vůči systémům ve vesmíru, řekl k tomu jeden z amerických vyjednávačů ve Vídni, jehož jméno noviny neuvedly.

Rusko tvrdí, že test satelitu Kosmos 2543 byl kontrolní, měl přesně určit detaily vlastních ruských satelitů. Kreml tvrdí, že podporuje kompletní demilitarizaci vesmíru. Americká strana ale tvrdí, že ruský test byl testem zbraně a že je to „provokativní“ a „nebezpečný“ krok. V roce 2008 Spojené státy sestřelily svůj vlastní satelit, což bylo považováno za předvedení síly, v roce 2007 už totiž totéž provedla Čína.

Podle Unalové je potřeba, aby vznikla globální dohoda o umístění vojenských systémů ve vesmíru. Opak povede k tomu, že národy budou zvyšovat svůj vojenský potenciál ve vesmíru a rizika konfliktu v kosmu porostou: geopolitické velmoci totiž projevují ambice umísťovat ve vesmíru zbraňové technologie. Problém je, že neustále budou vyvíjeny nové technologie, které překonají potenciál těch předchozích…

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.