Vesmírné agentury zemí BRICS zahajují sdílení satelitů a dat

Země BRICS, tedy Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika, zahájily činnost nového výboru pro spolupráci s cílem sdílet družice a data dálkového průzkumu Země.

Nový výbor složený z kosmických agentur pěti zemí se poprvé sešel prostřednictvím videospojení. Podle vedoucího Čínského národního úřadu pro vesmír (CNSA – China National Space Administration) Zhanga Kejiana pomohou sdílená data zemím lépe chránit životní prostředí, snižovat rizika katastrof a řešit klimatické změny, informovala čínská platforma China Global Television Network (CGTN).

Zhang uvedl, že výbor zahrnuje spolupráci na vyšší úrovni mezi zeměmi BRICS. Na zasedání byly rovněž schváleny technické normy pro sdílení údajů a postupy pro spolupráci při pozorování. Carlos Augusto Teixeira de Moura, prezident Brazilské kosmické agentury, uvedl, že Brazílie se k této spolupráci rovněž zaváže. Dmitrij Rogozin, generální ředitel ruské společnosti Roskosmos, uvedl, že je důležité, aby země BRICS sladily své perspektivy a koordinovaly úsilí v oblasti družicové konstelace, jakož i mírového využívání vesmíru.

Pět vesmírných agentur podepsalo v srpnu 2021 dohodu o spolupráci při sdílení družicových dat dálkového průzkumu Země. Konstelace obsahuje šest stávajících družic z pěti zemí: Gaofen-6Ziyuan III 02, které vyvinula Čína, CBERS-4, který společně vyvinuly Brazílie a Čína, typ Kanopus-V, který vyvinulo Rusko, a Resourcesat-2 a 2A, které vyvinula Indie. Zahrnuje také pět pozemních stanic v každé členské zemi.

Družice Resourcesat-2A, vypuštěná v roce 2016 a jedna ze dvou indických družic ze šesti v konstelaci. Podle Indické kosmické agentury (ISRO – Indian Space Research Organisation) jsou obě indické družice „mimořádně užitečné pro sledování vegetace a vodních zdrojů“. Dvoustranná spolupráce Indie a Číny v oblasti vesmíru se nikdy příliš nerozběhla, přestože byl v roce 2015 zřízen čínsko-indický smíšený výbor pro vesmírnou spolupráci.

Dohodu o spolupráci v oblasti vesmíru na období 2015-2020 podepsaly společnosti ISRO a CNSA během návštěvy premiéra Naréndry Módího v Číně v roce 2015. „Obě strany se dohodly na posílení spolupráce v oblasti družicového dálkového průzkumu Země, kosmické meteorologie, kosmických věd, výzkumu Měsíce a hlubokého vesmíru, družicové navigace, kosmických komponentů, služeb vypouštění družic na oběžnou dráhu a vzdělávání a odborné přípravy,“ uvádí se v dohodě.

Oficiální čínská zpráva o schůzce neuvádí, kdy bude virtuální satelitní konstelace uvedena do provozu. Posun v otázce tohoto mechanismu lze očekávat na nadcházejícím summitu vedoucích představitelů zemí BRICS, který se bude konat koncem června.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.