Francie a Mongolsko se dohodly o těžbě uranu

Francouzská vláda se domnívá, že projekt by mohl v budoucnu představovat 4 % světové produkce uranu.

Francie a Mongolsko podepsaly dohodu v hodnotě 1,7 miliardy dolarů, která otevírá cestu k těžbě uranu v této asijské zemi, uvedl předseda francouzského dodavatele jaderné energie Orano.

Společnost Orano bude provozovat důl v jihozápadním Mongolsku a těžbu zahájí kolem roku 2028. Obě země budou spolupracovat i při hledání lithia, neboť Francie se snaží získat lithium pro své výrobce elektromobilů.

V květnu letošního Emmanuel Macron jako první francouzský prezident navštívil Ulánbátar.

Mongolsko doufá, že v rámci své politiky „třetího souseda“ rozšíří diplomatické vztahy nad rámec vztahů s Čínou a Ruskem, zatímco Francie se snaží diverzifikovat své zdroje kovů vzácných zemin.

„Francie usilovně pracuje na diverzifikaci a zajištění dodávek surovin a Mongolsko do toho zapadá,“ řekl k tomuto vývoji Antoine Maire z pařížského think tanku Foundation for Strategic Research. Maire označil uzavřenou dohodu za vzájemně výhodnou. Kritici mongolské politiky „třetího souseda“ však upozorňují, že zemi vydává „napospas vykořisťování“.

Francouzská vláda se domnívá, že projekt Orano by mohl v budoucnu představovat 4 % světové produkce uranu.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – president.mn

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.