USA Jihočínské moře ztratily dávno, jen si to odmítají přiznat

USA by místo žvanění o Tchaj-wanu měly učinit kroky k obnovení své technologické převahy.

Čína nenapadne Tchaj-wan a americké námořnictvo se v dohledné době nezapojí do boje s čínskými silami, napsal pro Newsweek David P. Goldman, který působí jako člen Claremontova ústavu a zástupce redaktora deníku Asia Times.

Jedná se o podvod, hloupost, loutkové divadlo, které má zakrýt neschopnost a korupci, jež způsobily, že Pentagon utratil biliony dolarů za zastaralé zbraně. Jihočínské moře USA totiž ztratily už před lety. Země je podle autora v pozici, v jaké byli Britové v Singapuru v roce 1941: rozdíl je v tom, že Američané to vědí, jen si to nechtějí připustit.

Již v roce 2012 americké ministerstvo obrany vědělo, že čínské rakety země-země mohou zničit americké letadlové lodě nebo jakákoli jiná vojenská zařízení, která nejsou pod vodou.

Na rozdíl od Reaganovy administrativy, která považovala protiraketovou obranu za prioritu, USA v současnosti činí jen málo pro to, aby obrovským schopnostem Číny čelily. Není možné testovat obranu proti hypersonickým střelám, když USA nedokáží vypustit hypersonickou střelu.

Pentagon to ví a není tak hloupý, aby se pustil do přestřelky. Přesto američtí velitelé tvrdí, že se čínští vojáci chystají zaútočit na tchajwanské pláže.

Nicméně proč by Čína riskovala jakoukoli vojenskou akci v Tchajwanském průlivu?

V současné době si Čína z ostrova bere, co chce. Tchajwanské investice na pevnině činí 4 miliardy dolarů ročně a stále rostou. Tchajwanští inženýři postavili v Číně továrny na čipy.

Jediná věc, která by mohla přimět Čínu k vojenské akci proti Tchaj-wanu, je snaha ostrova o získání suverenity. V srpnu 2022 totiž během návštěvy tehdejší předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové uvalila na Tchaj-wan dvoudenní blokádu.

Pokud USA nechtějí válku, stačí zachovat status quo Tchaj-wanu.

K obnovení technologické převahu americké armády je třeba mobilizovat národní zdroje a financovat výzkum a vývoj v reaganovském měřítku, tvrdí dále autor. V době Ronalda Reagana tvořil federální rozpočet na vývoj (stavbu prototypů zbraní) 0,75 % HDP, zatímco dnes je to jen 0,25 %.  Vedle toho je třeba učinit radikální změnu obranných priorit od věčných válek ke špičkovým technologiím ve zbrojení. Je to krok správným směrem, i když se bude jednat o dlouhodobý proces.

Žvanění o Číně USA nikam neposune. Druh „popírání“, který se uplatňuje v americké národní debatě o Tchaj-wanu, má podle všeho více společného se Sigmundem Freudem než s Carlem von Clausewitzem.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.