EU dodala Ghaně 105 vojenských vozidel, aby čelila džihádistické hrozbě ze Sahelu

Ghanský prezident Nana Akuffo Adodo jednal v sobotu 28. října v hlavním městě Akkře s nejvyšším diplomatem EU o regionálních a mezinárodních otázkách.

Ghana je spolu se sousedními státy Guinejského zálivu Togem, BeninemPobřežím slonoviny stále více ohrožena džihádistickým násilím, které pustoší Sahel. “Je nutné si uvědomit, že žádná země nemůže čelit teroristické hrozbě sama,” říká ghanský prezident. “Pro zmírnění teroristické hrozby v západoafrickém regionu je i nadále zásadní spolupráce mezi státy, které této výzvě čelí, a rozhodující podpora ze strany partnerů, jako je Evropská unie, kteří sdílejí naše obavy o bezpečnost.” Při příležitosti jednání v Akkře Ghana obdržela od Evropské unie flotilu obrněných vozidel, kdy dodávka je oficiálně součástí pomoci, která později zahrne i vybavení pro vzdušný dohled a systémy pro elektronický boj.

EU ve svém prohlášení uvedla, že pomoc Ghaně je součástí širšího balíčku v hodnotě 616 milionů eur určeného na posílení obrany a bezpečnosti čtyř pobřežních zemí Guinejského zálivu. Zatímco Ghana dosud nezaznamenala žádné džihádistické útoky na svém území, beninská armáda tvrdí, že od roku 2021 čelila přibližně 20 vpádům zpoza hranice. Útoky na své severní hranici zažilo také Togo. Šéf zahraniční politiky EU Joseph Borrell uvedl, že investice EU se zaměří také na vytváření pracovních míst a služeb, zejména v severní Ghaně, kde panují obavy, že džihádisté se snaží využít socioekonomické nespokojenosti.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.