Německý prezident se omluvil za zločiny z koloniální éry v Tanzanii

Německý prezident se ve středu 1. listopadu omluvil za zabíjení za koloniální nadvlády v Tanzanii. Omluva proběhla při setkání s potomky náčelníka Songea Mbano popraveného za vedení povstání.

V Songea na jihozápadě Tanzanie prezident Frank-Walter Steinmeier slíbil, že bude hledat odpovědi na otázky týkající se éry německé východní Afriky. Německá východní Afrika byla kolonií, součástí německého majetku. Pokrývala dnešní Tanzanii, Rwandu a Burundi existovala od roku 1885 až do konce 1. světové války. “Moje drahá rodino (Songei), truchlím s vámi pro náčelníka Songeu a pro všechny ostatní, kteří byli popraveni. Přeji si vzdát úctu obětem německé koloniální nadvlády. A jako německý prezident bych rád bych požádal o odpuštění za to, co tady Němci udělali vašim předkům,“ řekl Steinmeier. Dodal, že Mbano byl v povstání „statečným vůdcem“. “Prosím o odpuštění a rád bych vás ubezpečil, že my Němci s vámi budeme hledat odpovědi na otevřené, nezodpovězené, nevyřešené otázky, které vám nedávají pokoje.” Steinmeier položil růži k hrobu náčelníka Songea Mbano a věnec k masovému hrobu dalších 66 bojovníků v povstání Maji Mají.

Předpokládá se, že během povstání Maji Maji v letech 1905 až 1907 zemřelo až 300 000 lidí. Mezi lebky přivezené zpět do Německa mohla patřit i lebka náčelníka Mbana. Steinmeir slíbil, že se ji pokusí dopátrat, podle poznámek zveřejněných jeho kanceláří. “Bohužel vám nemohu slíbit, že budeme úspěšní,” protože identifikace lidských pozůstatků je obtížná i s vědeckou expertizou, dodal. V roce 2017 tehdejší tanzanská vláda uvedla, že zvažuje právní kroky s cílem získat odškodnění od Německa za lidi, kteří byli údajně hladověni, mučeni a zabiti německými silami. Německo v roce 2021 oznámilo dohodu s Namibií, další zemí, kde bylo kdysi koloniálním vládcem, uznat masakry desítek tisíc lidí z koloniální éry za genocidu a poskytnout finanční prostředky na pomoc postiženým komunitám. Dohoda se však zastavila před dojednáním reparací. Tato dohoda, se kterou některé skupiny zastupující lidi Herero a Nama nejsou spokojeny, musí být ještě formálně podepsána.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.