Zahraniční alkohol se dováží do Ruska skoro už jen „paralelně“. I tam, kde to není třeba

Do Ruska se nyní se dostávají jako paralelní dovozy i ty značky alkoholu, které buď neopustily domácí trh nebo se mohou dovážet přímo.

Do Ruska se opět začaly dovážet zahraniční značky alkoholu. Výrobky jsou do země dodávány v rámci režimu paralelního dovozu: nyní tak činí i ty společnosti vyrábějící alkoholické nápoje, které neopustily domácí trh, napsaly ruské noviny Izvestija s odvoláním na zdroj blízký ministerstvu financí.

„V tomto případě se jedná o značky mimo seznam zboží povoleného pro paralelní dovoz. Po provedení šetření společně s výrobcem jsme zjistili, že zboží bylo do Ruska dovezeno bez našeho vědomí – prostřednictvím malého zahraničního distributora. Společně s výrobcem jsme přijali opatření. A to není ten nejhorší scénář, a to i pro spotřebitele, když se nám podařilo dohledat dodávky a původ výrobku – nyní máme alespoň jistotu, že se nejedná o padělek. Ale neexistuje žádná záruka, že někdo pod rouškou legálních výrobků nebude chtít do země dovézt něco nepochopitelného,“ uvedl prezident společnosti Ladoga Veniamin Grabar.

Publikace zdůrazňuje, že bylo zaznamenáno, že značky alkoholu, které ministerstvo průmyslu a obchodu nezařadilo do své vyhlášky, se nyní do země dovážejí v rámci režimu paralelního dovozu: týká se to především šampaňského, koňaku a whisky.

Noviny připomněly, že od března roku 2022 je v Rusku legalizován paralelní dovoz. Znamená to v praxi povolení dovážet originální výrobky bez souhlasu držitelů práv.  V květnu 2022 vydalo ministerstvo průmyslu a obchodu nařízení, ve kterém schválili seznam 96 skupin zboží, které je možné do Ruska dovést prostřednictvím paralelních dovozu. V listopadu 2022 byly do seznamu zařazeny také některé alkoholové značky. Těch je celkem 40 a patří mezi ně například skotská whisky Auchentoshan, Bell’s, irská whisky Bushmills, americké bourbony a whisky Jack Daniels a Jim Beam, německý Jägermeisteru a další.

Federální úředník blízký ministerstvu financí také potvrdil novinám, že se v rámci paralelního systému do země dovážejí zahraniční nápoje, které se do země již dostávají přímým dovozem. Pachatelé to dělají tak, že obcházejí držitele práv na značky a jejich oficiální zástupce. Ty si potom stěžují regulátorovi na nelegální výrobky na trhu. A nemusí jít nutně o padělky, může totiž jít i o originální zboží.

Další informace zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.