Zintenzivnění těžby uhlí v severním Tibetu

V rozporu se sliby o ochraně klimatu se komunistické vedení v Pekingu zjevně nadále spoléhá na nekontrolované využívání uhlí k výrobě energie.

Podle zprávy v čínských státních médiích se má nyní těžit více uhlí v severním Tibetu. Podle společnosti Qinghai Energy Development Company se jen na Čching-chajsko-tibetské náhorní plošině nachází více než 3,1 miliardy tun zásob uhlí, uvedl portál Save Tibet.

Společnost vypracovala „akční plán na urychlení rozvoje základny pro dodávky uhlí v objemu 10 milionů tun ročně“. Do konce 15. pětiletého plánu v roce 2030 se má podle zprávy těžba uhlí v regionu dokonce zečtyřnásobit na 40 milionů tun uhlí ročně.

Zrychlená těžba uhlí však nemá negativní důsledky pouze pro globální klima, ale pravděpodobně se dotkne zejména místních obyvatel.

Těžba uhlí v pohoří Čchi-lien-šan na hranici Čching-chajKan-su může sloužit jako varovný příběh. Ve státem chráněné přírodní rezervaci došlo k masivnímu poškození životního prostředí a tibetští kočovníci přišli o potravu pro svůj dobytek. Tráva, voda a dokonce i ovce zčernaly v důsledku splachů z uhelných dolů a prachu. Vědci varovali, že poškození půdy v oblasti může být trvalé a může mít negativní dopad na jezero Čching-chaj a Žlutou řeku.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.