Německo a Itálie usilují o výstavbu nového plynovodu přes Alpy

Německo a Itálie se dohodly na rozšíření spolupráce v oblasti energetiky s cílem posílit bezpečnost dodávek a přechod na klimatickou neutralitu, přičemž klíčovým prvkem je plynovod a potrubí na vodík přes Alpy.

Na setkání členů obou vlád v Berlíně kancléř Olaf Scholz zdůraznil, že rozšíření infrastruktury pro přepravu zemního plynu a vodíku spojující obě země – které nemají společnou hranici – bude „obzvláště důležité“. „Novým plynovodem přes Alpy chceme zvýšit bezpečnost dodávek obou našich zemí,“ řekl Scholz. Kancléř a italská premiérka Giorgia Meloniová podepsali německo-italský akční plán, který stanovil užší spolupráci v pěti oblastech: technologie budoucnosti, zelený růst a opatření v oblasti klimatu, mezinárodní spolupráce a bezpečnost, evropská agenda a osobní kontakty a kulturní partnerství. „Německo a Itálie budou podporovat diverzifikaci dodávek energie a rozšiřování energetického propojení na evropském trhu a podporovat nové plynovody a vodíkovody mezi Německem a Itálií (přes Rakousko a/nebo Švýcarsko), zejména Jižní centrální koridor, který spojuje jižní Německo a Itálii se severní Afrikou,“ uvádí se v plánu. Cílem by byl dovoz ekologického vodíku z afrických zemí a Itálie i Německo chtějí podpořit „zrychlení výroby obnovitelné energie, plynu a vodíku“ v severní Africe.

Již během letní návštěvy kancléře Scholze v Římě se oba představitelé zasadili o výstavbu nového plynovodu a vodíkového potrubí přes Alpy. Itálie se chce stát strategickým energetickým uzlem spojujícím Evropu se severní Afrikou a Blízkým východem, zejména po změnách v zásobování Evropy energiemi po ruské invazi na Ukrajinu.

 

Zdroj: Julian Wettengel, „Germany, Italy push for new pipeline across Alps“ (Clean Energy Wire, 23.11.2023)

Licence: Creative Commons Attribution 4.0 International Licence (CC BY 4.0)

Redakčně zkráceno

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.