10 % nejbohatších Evropanů je zodpovědných za stejné emise uhlíku jako chudší polovina populace

Evropská daň z majetku by přinesla téměř 250 miliard eur ročně, které by mohly být použity na boj proti klimatické krizi a nerovnosti.

10 % nejbohatších Evropanů vyprodukovalo v roce 2019 tolik uhlíkového znečištění jako polovina nejchudších obyvatel Evropy, odhalil Oxfam. Tato zjištění vycházející z nové zprávy organizace Oxfam „Climate Equality: A Planet for the 99%“, přicházejí před klimatickým summitem OSN v Dubaji a uprostřed rostoucích obav, že cíl 1,5 °C pro omezení zvyšování teplot se zdá být stále méně dosažitelný.

„Nejbohatší Evropané jsou zároveň největšími znečišťovateli životního prostředí v Evropě. Jejich stále luxusnější životní styl a stupňující se bohatství působí naší planetě zkázu. Mezitím jsou obyčejní lidé zatíženi rostoucími náklady a hrozivými důsledky vln veder, povodní a sesuvů půdy, které způsobuje lidská chamtivost. EU musí zasáhnout a přimět nejbohatší evropské znečišťovatele, aby zaplatili,“ uvedla Chiara Putaturová, odbornice Oxfamu na daně v EU.

Podle ní by se mohla v EU dvojí krize nerovnosti a klimatická krize řešit zavedením evropské daně z bohatství, která by se zaměřila na nadměrné emise superbohatých a nasměřovala toto bohatství do veřejných služeb a plnění klimatických cílů.

Celý text najdete zde v angličtině.

***

Pozn. red.: Evropská občanská iniciativa zahájila letos kampaň s názvem „Zdanění velkého majetku za účelem financování ekologické a sociální transformace“, sběr podpisů potrvá do 09/10/2024. Zajímavostí je, že mezi členy této iniciativy je ekonom Thomas Piketty.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.