Dánsko hlasovalo pro zákaz pálení koránu na veřejných prostranstvích

Dánské vládní strany ve čtvrtek 7. prosince odhlasovaly kontroverzní návrh zákona, který by měl kriminalizovat znesvěcování náboženských textů, jako je Korán nebo Bible. 

Dánská vládní koalice sociálních demokratů (S&D), liberálů a umírněných se rozhodla zvážit takový zákaz poté, co série pálení koránu ve Švédsku a Dánsku vyvolala silné a někdy násilné reakce muslimských komunit doma i v zahraničí.

„Když zvažujeme bezpečnost Dánska proti právu několika lidí opakovaně a úmyslně zapalovat věci, které pro mnoho jiných lidí hodně znamenají, aby vyvolali násilné reakce, volíme bezpečnost Dánska,“ řekl ministr spravedlnosti Peter Hummelgaard ve Folketingu, dánském parlamentu.

Ozvaly se však i nesouhlasné hlasy, podle některých se jedná o omezení svobody projevu.

„Mění Írán své zákony proto, že se Dánsko cítí uraženo něčím, co by udělal Íránec? Změní to snad Pákistán? Dělá to Saúdská Arábie?“ Kladla si otázky Karina Lorentzenová z levicové Socialistické lidové strany. „Odpověď zní ne.“

Zákon se naopak zamlouvá největší náboženské instituci v Egyptě, která má název Al-Azhar Al-Sharif. Ta to označila za „krok správným směrem ke snížení intenzity protimuslimských nenávistných projevů“ a vyjádřila naději, že to bude pobídkou pro další evropské země, které jsou svědky podobných incidentů, aby přijaly takovou legislativu, která zakazuje urážet náboženství a náboženské svátosti.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.