Hádejte, jak v ČR vzrostla cenová hladina od roku 2019?

Na dnešním grafu týdne vidíte jeden z hlavních důvodů problémů české ekonomiky – naprosto nezvládnutá inflace, která se dál propisuje do inflačních očekávání.

Vláda si stanovila zcela chybnou prioritu své hospodářské politiky (fiskální konsolidaci, přičemž špatnou situaci ve veřejných rozpočtech vládní strany samy spoluzpůsobily). Na první místě mělo být jasné vyhlášení boje proti inflaci, ovšem doprovázené analýzou. Zatímco prvotní inflační impuls byl spojen s nákladovou inflací (zejména energie, později i krmiva, hnojiva atd.), tak v posledním roce je inflace dominantně ziskově- maržová. Vláda je ale naprosto neschopná zasáhnout, i když se jí zahraniční řetězce drze smějí přímo do obličeje a signalizují další významné zvýšení cen potravin. Části konsolidačního balíčku mají navíc proinflační impuls – samotné zmatky s DPH, zvyšování spotřební daně, vodné, stočné atd., ale také to, že vláda není schopná ani domyslet následky vysoké ceny energií pro českou ekonomiku. Případ sklárny v Květné je tragickou vizitkou takové politiky.

Umět správně určit prioritu hospodářské politiky, použít správné nástroje a vhodně načasovat implementaci opatření je klíčovou součástí politiky úspěšné vlády. U Fialovy vlády je problém hned na předstupni – nedokáže ani zpracovat analýzu situace, a místo toho se řídi svým ideologickým fanatismem, ať již v oblasti ekonomiky (neoliberální žvásty z 90. let, viz zrušení EET, viz škrty jako jediná možná politika, viz neschopnost použít Zákon o cenách atd.), či v oblasti zahraniční politiky (stupidní aktivismus a militaristická rétorika).

I tento graf ukazuje, že Fialova vláda je nejhorší a nejnebezpečnější vláda v historii ČR.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.